Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki

4.8/5 - (13 votes)

Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki

Paprykarz to pyszne danie ale niestety pod warunkiem, że zrobiony w domu. Paprykarze komercyjne niestety często mają przerażający skład. Bywa też, że po otwarciu puszki czy słoika zapach oraz dziwne kawałki czegoś niezidentyfikowanego, odbierają nam na niego apetyt. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować sobie własną, domową wersję tego pysznego dodatku. Dzisiaj prezentuję opcję z wędzoną makrelą. Paprykarz ten jest smakowity, a włożony do słoika i wysterylizowany w szybkowarze, może stać nawet dwa lata w spiżarce 😉

składniki:

  • 2,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • ćwiartka selera korzeniowego
  • jedna średniej wielkości pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 wędzona makrela
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego




Makrelę obierz ze skóry i usuń z niej wszystkie ości. Rozgnieć mięso widelcem i odstaw na razie na bok. Marchew, paprykę, seler, pietruszkę i cebulę posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż wszystkie warzywa na oleju, aż będą złociste i miękkie. Pod koniec smażenia dodaj ryż, przyprawy, koncentrat i mięso z makreli.

Dopraw solą do smaku. Smaż mieszając jeszcze około 6 minut. Po tym czasie przełóż do słoika i odstaw do wystygnięcia. Domowy paprykarz jest gotowy. Jeśli jednak chcesz go przechować dłużej lub zabrać ze sobą na wyjazd. Wstaw słoiki do szybkowaru, zalej wodą i sterylizuj 40 minut od podniesienia się zaworu. Pozostaw w szybkowarze do wystygnięcia. Tak wysterylizowane mogą stać bez lodówki nawet dwa lata. 😉 Smacznego!

 

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *