Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki
Paprykarz to pyszne danie ale niestety pod warunkiem, że zrobiony w domu. Paprykarze komercyjne niestety często mają przerażający skład. Bywa też, że po otwarciu puszki czy słoika zapach oraz dziwne kawałki czegoś niezidentyfikowanego, odbierają nam na niego apetyt. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować sobie własną, domową wersję tego pysznego dodatku. Dzisiaj prezentuję opcję z wędzoną makrelą. Paprykarz ten jest smakowity, a włożony do słoika i wysterylizowany w szybkowarze, może stać nawet dwa lata w spiżarce 😉
składniki:
- 2,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 1 marchewka średniej wielkości
- ćwiartka selera korzeniowego
- jedna średniej wielkości pietruszka
- 2 cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 wędzona makrela
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Makrelę obierz ze skóry i usuń z niej wszystkie ości. Rozgnieć mięso widelcem i odstaw na razie na bok. Marchew, paprykę, seler, pietruszkę i cebulę posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż wszystkie warzywa na oleju, aż będą złociste i miękkie. Pod koniec smażenia dodaj ryż, przyprawy, koncentrat i mięso z makreli.
Dopraw solą do smaku. Smaż mieszając jeszcze około 6 minut. Po tym czasie przełóż do słoika i odstaw do wystygnięcia. Domowy paprykarz jest gotowy. Jeśli jednak chcesz go przechować dłużej lub zabrać ze sobą na wyjazd. Wstaw słoiki do szybkowaru, zalej wodą i sterylizuj 40 minut od podniesienia się zaworu. Pozostaw w szybkowarze do wystygnięcia. Tak wysterylizowane mogą stać bez lodówki nawet dwa lata. 😉 Smacznego!
domowy jest najlepszy