Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty
Domowy ser labneh, wiem brzmi przerażająco ale jest zupełnie prosty. Już parę lat temu zaraziłam się domowym serowarstwem. Zakupiłam podpuszczkę, bakterie, wymyśliłam z czego zrobić formy, praski itp. i tak radze sobie do dziś 😉 Polecam zabawę z domowym wyrobem sera, mimo że brzmi niewiarygodnie i pachnie drabiną trudności, jest to naprawdę satysfakcjonujące hobby, a do tego zdrowe i smaczne. Ser labneh jest genialny, szczególnie jak go zamarynujecie w czosnku niedźwiedzim.. pychota 😉 Labneh to tak naprawdę odcedzany jogurt, więc taki trochę niby serek. Pochodzi z Grecji i jest obłędnie pyszny. Najlepsze jego wersje, to te z ziołami, papryką i czosnkiem.. w różnych kombinacjach. Zawsze robię kilka wariantów do podjadania 😉
składniki:
- 4 duże opakowania (takie po 400 g każde ) jogurtu greckiego, naturalnego (sprawdź skład musi być czysty, czyli mleko i bakterie, nic więcej 😉 )
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 opakowania,suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 opakowanie ziół dalmatyńskich lub innych 😉
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ( w zależności od gustu, robiłam w obu i były równie pyszne)
dodatkowo:
- gaza
- gumkę recepturkę
- durszlak lub małą formę serowarską (można zrobić z wiaderka po śledziach, nakłuwając je dookoła rozgrzanym, żeby wykonać otwory odprowadzające serwatkę drutem 😉 )
Jogurt zmieszaj z solą, ziołami dalmatyńskimi. Na formie lub durszlaku ułóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Uciśnij, zwiń i złap gumką recepturką, tak żeby było ciasno. Wstaw do lodówki, tylko podłóż jakąś miseczkę żeby serwatka miała gdzie wyciekać 😉 Zostaw w lodówce na 4 dni . Każdego dnia obracaj, dociskaj i mocniej związuj gumkę, żeby ładnie i równomiernie odciekał. Po upływie tego czasu, podziel ser na małe porcje, rękoma natartymi olejem lub oliwą uformuj kulki i obtocz dociskając dłońmi w suszonym czosnku niedźwiedzim. Ułóż w słoiku i zalej oliwą lub olejem.
Zalewę można później wykorzystać do przyprawiania sałatek lub smażenia, ma wspaniały aromat czosnku, więc jej nie wylewaj 😉 Słoiki zamknij i odstaw do lodówki na kilka dni, 4-5 wtedy są najlepsze i najbardziej aromatyczne. Można przechowywać do około miesiąca w lodówce, chociaż u nas znikają po tygodniu 😉 Idealne do bagietek, lub do podjadania wykałaczką jako zakąska , zależy jak duże kulki zrobicie 😉 Smacznego !