Duszona łopatka w sosie pieczeniowo – cebulowym
Duszone mięso , jest pyszne , zwłaszcza delikatna łopatka . Ja uważam ,że zimą , jest to doskonały obiad , nieskomplikowany i smaczny . Niestety moi chłopcy są w tym temacie podzieleni , młodszy kocha to danie , z uwagi na sos , starszy , nienawidzi tego dania właśnie przez sos 😉 Bądź człowieku mądry i dogódź każdemu 😉 Oczywiście drogą ustępstw , zawsze jakoś się dogadują , że dzisiaj ten wybiera obiad , jutro drugi , najgorzej w tym układzie wychodzę ja 😉 Dobrze ,że reszta domowników nie narzeka 😉
Składniki :
- 0,5 kg łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej
- 5 cebul średniej wielkości
- 1 łyżka maggi
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml słodkiej śmietanki
- sól , pieprz do smaku
- mąka ,rozrobiona w wodzie do zagęszczenia sosu ( około 1 porządna ,łyżka mąki ,w 1/2 szklanki wody )
- smalec do obsmażenia mięsa
Mięso kroimy w dość grube plastry , obsmażamy na patelni , na rozgrzanym smalcu , do momentu , aż będzie mocno brązowo – złociste ( jak na zdjęciu ) , zbyt słabo przypieczone , nie da nam dobrego sosu . Przekładamy do głębokiego garnka . Na patelnię na której smażyliśmy mięso ,wkładamy drobno pokrojoną cebulę ( ma się rozpaść , podczas duszenia ) , lekko podsmażamy , przekładamy do mięsa . Teraz , znowu na patelnię , na której smażyliśmy mięso i cebulę , wlewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia , chodzi o to , żeby zebrać wszystkie smaki , jakie oddało mięso i cebula podczas smażenia ,zawartość przelewamy do garnka z mięsem , dolewając jeszcze jedną szklankę wody , solimy do smaku . Mięso ma być zanurzone , jak na zdjęciu .
Dodajemy ,wyciśnięty praską czosnek i maggi . Przykrywamy nią mięso , całość nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas dolewając trochę wody , jeśli zbyt odparuje , przez około 1,5 godziny . Po tym czasie ,cebula powinna się rozgotować , jeśli nie , można mięso odłożyć na bok i zblendować wywar , jeśli zależy Wam na gładkim sosie . Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy mąkę wymieszaną z wodą , mieszamy , gotujemy do momentu , aż sos będzie miał lubianą przez nas konsystencję . Pieprzymy i gotowe , można podawać . Najlepiej smakuje z pure ziemniaczano -marchewkowym , buraczkami i mizerią 😉 Smacznego !