Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym
Duszony kurczak , to zawsze najprostszy sposób na obiad . Nieskomplikowany w przygotowaniu , niezawodny w smaku , zawsze się udaje . Pasuje do makaronu , ryżu , kaszy , a nawet do świeżego pieczywa . Doskonały na początek tygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie 😉
Składniki :
- 1 świeży kurczak
- 50 ml słodkiej śmietanki
- mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki )
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu
- łyżka masła do podsmażenia mięsa – to właśnie masło, nadaje smak sosu
Kurczaka dzielimy na małe kawałki , płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Podsmażamy na złoty kolor na maśle , musi się porządnie przypiec . Solimy , dodajemy, pokrojony w cienkie plasterki czosnek , zalewamy 2 szklankami wody i dokładamy rozkruszoną kostkę bulionową ( zamiast wody można wlać 2 szklanki rosołu ) . Dusimy na małym ogniu około 40 – 45 minut , pilnując żeby bulion zbytnio nie odparował w razie potrzeby można dolać szklankę wody lub rosołu . W momencie , kiedy mięso będzie już miękkie ( sprawdzamy delikatnie nakłuwając widelcem ) , zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą , mieszając ,żeby nie wytworzyły się grudki . Mąkę dodajemy do momentu ,aż stwierdzimy ,że konsystencja nam odpowiada , dusimy jeszcze 5 minut . Dolewamy śmietankę , delikatnie mieszamy i wyłączamy gaz . Posypujemy pieprzem i możemy podawać lub zostawić i odgrzać drugiego dnia 😉 Smacznego !