” Farmerska ” surówka z kapusty i pora

5/5 - (1 vote)

„Farmerska ” surówka z kapusty i pora

Farmerska surówka , jest to kolejna propozycja , znakomitego dodatku do zimowego obiadku 😉  Smaczna , prosta , a co najważniejsze bardzo zdrowa . W mojej kuchni surówki , nie są zbyt częstym gościem , ale jak już są , to muszą być pyszne , inaczej , problemem jest zachęcić domowników , do ich degustacji , gdyż są zwolennikami gotowanej jarzyny 😉 Cóż , dobra surówka , nie jest zła 😉

Składniki :

  • ćwiartka małej główki , białej kapusty
  • 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej
  • 1 mały por ( bez ciemnozielonej części )
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka cukru  ( można zastąpić miodem )
  • sól , pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Kapustę szatkujemy , najcieniej jak się da . Genialna do tego, jest nastawna mandolina do warzyw 😉 . To samo z porem . Marchewkę , jabłko , obieramy i ścieramy na  tarce o małych oczkach . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Wszystkie warzywa, oprócz kukurydzy , mieszamy w misce , solimy , pieprzymy , lekko ugniatając ręką ,aż zmiękną ( dotyczy  to kapusty,  ). Kukurydzę dodajemy po ugnieceniu warzyw  . Dokładamy majonez , ocet jabłkowy , cukier i mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut , żeby surówka się przegryzła  , ponownie mieszamy i możemy podawać, posypaną świeżym koperkiem , jako dodatek do obiadu 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *