Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny
Zakwas bywa różny , w zależności od tego z jakiej mąki go zrobimy , taki będzie jego smak , a raczej zupy , która powstanie na jego bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek , jest też bardziej aromatyczny , dzięki temu iż zawiera dodatek majeranku . Polecam , własne zakwasy , są niesamowicie zdrowe , wspomagają układ odpornościowy i pracę jelit , no i oczywiście są także super smaczne oraz mega łatwe do wykonania 😉
Składniki na 1 litr zakwasu ( wystarcza na około 4 l barszczu białego ) :
- 1 słoik o pojemności 1 litra
- 5 czubatych, łyżek mąki pszennej typu 2000 lub 1850
- 1/2 główki czosnku
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 czubata łyżka suszonego majeranku ( kopiasta 😉 )
- 3 liście laurowe
- woda
- ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji
- gaza , plus gumka recepturka
Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy zmiażdżony, rączką noża czosnek , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy pozostałe składniki ( ziele,listki,majeranek itd ) . Zalewamy wodą ( ja zawsze używam letniej kranówki ) , tak aby od górnej krawędzi słoika , pozostało około 3 -4 cm wolnej przestrzeni . Mieszamy dokładnie , żeby mąka się rozprowadziła . Można dodać sok z kiszonek ,żeby zakwas szybciej zaczął pracować . . Wierzch słoika okrywamy gazą , łapiemy ją gumką recepturką ,żeby się nie zsuwała i stawiamy w ciepłym miejscu na około 7-8 dni , raz dziennie mieszając . Po upływie tego czasu , zakwas powinien być gotowy . Nadmiar ,możecie spokojnie przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki , posłuży Wam nawet po trzech miesiącach . Smacznego !
Nie ma co kombinować z mąka pszenną.Gdy żurek wyjdzie za kwaśny wystarczy go zneutralizować odrobiną sody oczyszczonej.Uwaga,pilnować zupy gdyż w pierwszej chwili zacznie buzować.Wystarczy pilnować,ciągle mieszając.Żur wyjdzie łagodny i smaczny.