Fasola z patelni z pieczarkami i boczkiem, pomysł na obiad

5/5 - (2 votes)

Fasola z patelni z pieczarkami i boczkiem, pomysł na obiad

Większość czasu u nas na stole królują ziemniaki, frytki, ryż lub kasze rozmaite. Od czasu do czasu, przełamując nudę wprowadzam jakąś inną opcję 😉 Tym razem była to pyszna fasola z patelni. Rewelacyjny zimowy obiadek, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem tych białych cudnych nasionek 😉 Polecam użyć fasoli Lima jest naprawdę genialna, masłowa w smaku. Chociaż Jaś też da radę 😉 Jesienią zawsze robię kilka słojów litrowych z zaprawionymi fasolkami w słonej zalewie, dzięki temu nie muszę gotować suchej fasoli. Oszczędzam czas i gaz 😉 Możesz użyć fasoli konserwowej, która idealnie nada się do tego dania 😉

składniki :

dodatkowo:

  • natka pietruszki do przybrania




Fasolę odsącz z zalewy. Wysyp na sitko i przelej zimną wodą. Na patelnię wrzuć posiekaną wędzonkę. Jeśli używasz chudej dodaj trochę smalcu 😉 Wytop, wysmaż na delikatne skwarki. Następnie dodaj posiekaną cebulę, pieczarki i wyciśnięty praską czosnek. Smaż aż się zrumienią i zmiękną. Na koniec wsyp fasolę, dopraw kminkiem, cukrem, solą i pieprzem do smaku.

Smaż aż fasola lekko się zezłoci. Serwuj na gorąco w dowolnym towarzystwie. Idealnie pasuje do pieczonych udek lub podana ze świeżym chlebem z masłem 😉 Oczywiście posypana natką będzie apetyczniej wyglądać, ja miałam deficyt ziela, więc skromniutko wylądowało 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *