Fasola z patelni z pieczarkami i boczkiem, pomysł na obiad
Większość czasu u nas na stole królują ziemniaki, frytki, ryż lub kasze rozmaite. Od czasu do czasu, przełamując nudę wprowadzam jakąś inną opcję 😉 Tym razem była to pyszna fasola z patelni. Rewelacyjny zimowy obiadek, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem tych białych cudnych nasionek 😉 Polecam użyć fasoli Lima jest naprawdę genialna, masłowa w smaku. Chociaż Jaś też da radę 😉 Jesienią zawsze robię kilka słojów litrowych z zaprawionymi fasolkami w słonej zalewie, dzięki temu nie muszę gotować suchej fasoli. Oszczędzam czas i gaz 😉 Możesz użyć fasoli konserwowej, która idealnie nada się do tego dania 😉
składniki :
- słoik 1 litr z fasolką białą Lima w słonej zalewie lub 3 puszki fasolki konserwowej białej 😉
- 200-300 g, wędzonki dobrej jakości (mocno zawędzonej, najlepiej na zimno) może być słonina, boczek, podgardle.
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- natka pietruszki do przybrania
Fasolę odsącz z zalewy. Wysyp na sitko i przelej zimną wodą. Na patelnię wrzuć posiekaną wędzonkę. Jeśli używasz chudej dodaj trochę smalcu 😉 Wytop, wysmaż na delikatne skwarki. Następnie dodaj posiekaną cebulę, pieczarki i wyciśnięty praską czosnek. Smaż aż się zrumienią i zmiękną. Na koniec wsyp fasolę, dopraw kminkiem, cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Smaż aż fasola lekko się zezłoci. Serwuj na gorąco w dowolnym towarzystwie. Idealnie pasuje do pieczonych udek lub podana ze świeżym chlebem z masłem 😉 Oczywiście posypana natką będzie apetyczniej wyglądać, ja miałam deficyt ziela, więc skromniutko wylądowało 😉 Smacznego!