Filet z kurczaka z lawą sera
Filet z kurczaka z lawa sera , to naprawdę imponująca ilość płynnego sera … i nie tylko 😉 Pyszny nowy model, starego de volaille , który kiedyś przed wiekami bił rekordy popularności . Obecnie też jest smaczny w końcu to klasyk 😉 Ale czas na modernizację , one są po prostu pyszne . Gorący kotlet z którego po przekrojeniu wypływa serowa lawa z sosem BBQ i czosnkiem .. Mmm .. pyszne , mega pyszne ! Moi chłopcy, przepadli bezgranicznie na punkcie tego dania , mogli by je jeść w nieskończoność 😉
składniki dla 4 osób :
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 8 plastrów, sera topionego cheddar ( Hochland , Lactima itp )
- 4 łyżeczki sosu BBQ
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań 😉 ) , granulowany czosnek do smaku
Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić 😉 Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu 😉 Na mięsie układamy po 2 plastry , złożone w kostkę sera i łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka .
Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już na talerzu 😉 Smażymy na głębokim tłuszczu , na złoty kolor ze wszystkich stron . Najsmaczniejsze są na klarowanym maśle 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Po ich przekrojeniu na talerz powinna się wylać lawa ciepłego sera i sosu BBQ … poezja ..;) Smacznego !
pyszności!
uwielbiam takie jedzonko 😀