Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym
Pyszne gołąbki z młodej kapusty , faszerowane delikatnym mięsem drobiowym . Do tego wszystkiego ekstrawagancki sos o delikatnym smaku z nutką masła i śmietany . Bardzo nie typowe danie ale niezwykle smaczne . Polecam , jest to lekka wersja . Jeśli jeszcze sami zmielicie kurczaka , na pewno będzie to też zdrowa potrawa 😉 Polecam szczególnie dla dzieci , moim bardzo smakowały , nawet młodszy , który nie lubi kapusty zjadł . Oczywiście najpierw dokonał dokładnego oddzielenia kapusty od mięsa i sosu , ale reszta już w zupełności go zadowoliła 😉
składniki :
- 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 2 udka bez skóry
- 1 główka kapusty
- 1,5 szklanki ugotowanego na rosole ryżu
- 2 – 3 szalotki
- 1 jajko
- 1 łyżka ketchupu
- 2 kostki bulionowe , drobiowe
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
- 2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kotek rosołowych )
- mąka pszenna , rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
- pęczek koperku do posypania
Udka okrawamy z mięsa . Mięso z udek i filety mielimy maszynką na sitku o grubych oczkach . Dwukrotnie przepuszczamy mięso przez sito . Można użyć gotowego mięsa mielonego drobiowego , ale ono ma zawsze niezdrowo „wzbogacony” skład , więc lepiej zrobić swoje 😉 . Przekładamy do miski , dodajemy jajko , ketchup , pokruszone kostki bulionowe , gałkę muszkatołową , starte na tarce o grubych oczkach szalotki , sól i pieprz do smaku . Na koniec wsypujemy gotowany ryż i wyrabiamy całość na zwartą masę . Główkę kapusty spażamy i zdejmujemy z niej liście , kiedy lekko zmiękną .
Po ostudzeniu , każdy liść napełniamy farszem mięsnym i zwijamy jak każde gołąbki . Gotowe gołąbki układamy w głębszym garnku na roztopionym maśle i chwilę podsmażamy . Następnie zalewamy rosołem , nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości . Na końcu wlewamy śmietankę , zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Doprowadzamy do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku , wyłączamy gaz i możemy serwować . Podajemy na gorąco , posypane świeżo siekanym koperkiem . Smacznego !
Muszę przyznać, że gołąbki są przepyszne.