Gulasz z boczniakami ..pyszny i nieskomplikowany
Dlaczego gulasz z boczniakami ? Boczniaki to jedne z bardziej lubianych, przeze mnie grzybków . Można robić z nich różne potrawy..bo wszystko świetnie smakuje z boczniakami , no wiadomo nie czekolada , chociaż gdyby na upartego..niee…lepiej nie 😉 . Jesienią , królem jest gulasz i mało co rozgrzewa tak skutecznie po pracy w ogrodzie ..no chyba, że herbatka z prądem , ale tego dzieciom nie podamy , to możemy sobie zapodać w trakcie gotowania , byle nie za wiele bo łyżka będzie z nami tańczyć ,a garnek w moc nas weźmie ….niech moc będzie z Wami Kochani- zaczynamy .. 😉
Skład na 3 osoby :
- 250 g świeżego boczniaka
- 0,6 kg łopatki odtłuszczonej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa– szczypta mielonej
- 1 czubata łyżka mąki , 100 ml słodkiej śmietanki
- natka pietruszki , 2 ząbki czosnku
Zanim zajmiemy się boczniakami ,mięso kroimy w średnią kostkę i mocno rumienimy na rozgrzanym tłuszczu , dodajemy posiekaną drobno marchewkę ,pietruszkę i cebulę , nadal smażymy ,aż wszystko się zarumieni i zmięknie . Dodajemy czosnek, podlewamy wodą ,tak żeby zakryła mięso i warzywa , szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie ( około 30- 40 minut ) . Teraz zajmiemy się smakowitymi boczniakami 😉 Boczniaki kroimy w pasy , podsmażamy na złoty kolor na patelni ( staramy się ich nie mieszać, to nie puszczą wody ) , dodajemy do praktycznie gotowego mięsa,solimy ,dodajemy gałkę i dusimy jeszcze 10 minut ( w razie potrzeby dolewamy wody ) . Śmietanę rozrabiamy z mąką , wlewamy do wywaru cały czas mieszając, aż uzyskamy pożądaną gęstość . Pozsypujemy pieprzem i natką pietruszki . Gotowe 🙂 Do tego ziemniaczki lub kasza i dobra nasza… 😉 Gulasz z boczniakami nie źle smakuje także z makaronem .. itd co kto lubi 😉