Huculskie placki z gulaszem
Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym razie warto zrobić taki obiad , jest niekłopotliwy a bardzo smaczny 😉
Składniki :
placki :
- 3 ziemniaki
- 1/2 małej dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko , duże klasy L
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
gulasz :
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 9 pieczarek
- 2 cebule
- kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego )
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 szklanka białego,słodkiego wina
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml słodkiej śmietany
- mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia
Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni na smalcu podsmażamy wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji .
xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl
Ziemniaki , cebulę , dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , doprawiamy kolendrą, wyciśniętym praską czosnkiem ,cukrem , solą i pieprzem do smaku . Do osobnej miski wybijamy jajko , dodajemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto . Przelewamy do warzyw , mieszamy . Placki smażymy na oleju do momentu aż będą chrupiące i brązowe . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco z dużą porcją gulaszu . Smacznego !
Bardzo dobre te placuszki