Jabłecznik ryżowo – cynamonowy

Rate this post

Jabłecznik ryżowo -cynamonowy 

Fajne ciasto , które w zasadzie nie jest ciastem , a zapiekanym deserem ryżowym . Pyszny cynamonowy i prosty , dobry dla tych , którzy tak jak ja nie mają smykałki do pieczenia i często klecą zakalce . Tu nie ma proszku do pieczenia , a więc nie ma zakalców i tym samym kulinarnych tragedii . Smakuje świetnie , szczególnie jeśli ktoś lubi jabłka i cynamon 😉 

Jabłecznik ryżowo-cynamon

Składniki :

IMG_3202IMG_3203

Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru , do miękkości – najlepiej go po prostu rozgotować 😉 Ugotowany , miksujemy na papkę blenderem dodając cukier waniliowy i w razie potrzeby gdyby masa była bardzo , bardzo zwarta , odrobinę mleka ( 1/2 szklanki ) . Jabłka ucieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do nich sok z cytryny i łyżkę cukru .

IMG_3205IMG_3233

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią papkę ryżową , następnie jabłka , całość posypujemy cynamonem i resztą cukru ( dwie łyżki ) , żeby podczas pieczenia wytworzyła się pyszna chrupiąca skorupka . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C i pieczemy do momentu , aż wierzch ładnie się zezłoci -około 20-30 minut . Gotowe 😉

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *