Jabłecznik ryżowo -cynamonowy
Fajne ciasto , które w zasadzie nie jest ciastem , a zapiekanym deserem ryżowym . Pyszny cynamonowy i prosty , dobry dla tych , którzy tak jak ja nie mają smykałki do pieczenia i często klecą zakalce . Tu nie ma proszku do pieczenia , a więc nie ma zakalców i tym samym kulinarnych tragedii . Smakuje świetnie , szczególnie jeśli ktoś lubi jabłka i cynamon 😉
Składniki :
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- masło do smarowania formy
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru , do miękkości – najlepiej go po prostu rozgotować 😉 Ugotowany , miksujemy na papkę blenderem dodając cukier waniliowy i w razie potrzeby gdyby masa była bardzo , bardzo zwarta , odrobinę mleka ( 1/2 szklanki ) . Jabłka ucieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do nich sok z cytryny i łyżkę cukru .
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią papkę ryżową , następnie jabłka , całość posypujemy cynamonem i resztą cukru ( dwie łyżki ) , żeby podczas pieczenia wytworzyła się pyszna chrupiąca skorupka . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 C i pieczemy do momentu , aż wierzch ładnie się zezłoci -około 20-30 minut . Gotowe 😉