Duszony kurczak w sosie własnym

Duszony kurczak w sosie własnym 

Mięsa duszone , nie zawsze są tym , na co moja rodzinka czekała by z utęsknieniem , ale w tym konkretnym przypadku , nie jest tak źle . Kurak zawsze jest pozytywnie odbierany i każdy chętnie po niego sięgnie , nie to co wieprz , czy wół ..o rybce nie wspominając . Jak by nie patrzeć same pozytywy , dodatkowym atutem jest fakt iż tego kuraka praktycznie się nie robi , tylko się na niego czeka . Włożony do gara , powoli sobie pyka i się rumieni ..wystarczy wyłożyć , nałożyć i zjeść 😉 Przepis oparty na typowo polskiej , wiejskiej kuchni zagrodowej , dlatego też ważne aby był smażony na smalcu , który nadaje specyficznego aromatu w połączeniu z pozostałymi składnikami 😉 Nie zawsze fit , czasami fit jest jak kit , a lepszy jest tłuszczyk 😉 

duszony kurczak w sosie własnym

Składniki :

IMG_3237IMG_3239

Kurczaka ćwiartujemy na kawałki , małe i dość równe , wtedy żaden się nie rozgotuje , a wszystkie dojdą równo 😉 Nacieramy je pieprzem, 1 łyżeczką maggi , solą i majerankiem , odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Cebule kroimy w ćwiartki . W brytfance rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nim kurczaka – układając skórką do dołu , aż uzyskamy mocno przysmażone skórki . Podlewamy szklanką wody , obkładamy cebulą , dolewamy resztę maggi ( 1 łyżeczkę ), szczelnie przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu około 60 minut . Po tym czasie sos , który wytworzy się z mięsa powinien zredukować się – odparować o połowę , jeśli nie , to odkrywamy przykrywkę i czekamy aż odrobinę odparuje . Do pozostałego wywaru dodajemy mąkę rozrobioną w 4 łyżkach wody ( najlepiej rozetrzeć ją blenderem ,żeby nie było grudek ) , dolewamy mieszając , żeby nie powstały kluchy , tylko aksamitny sos pieczeniowy . Gotowe 😉 W trakcie pieczenia od czasu do czasu kontrolujcie czy aby kurak nie przywarł do brytfanki i nie zaczął się przypalać .

IMG_3240IMG_3241

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *