Kalafior zapiekany z serem
Kalafior zapiekany z serem , to genialne , choć na pewno nie dietetyczne danie 😉 Pyszne połączenie , szczególnie z użyciem serków topionych w plastrach o smaku cheddar . Moje chłopaki zawsze mają długie zęby na kalafior , choć nie wiem czemu , ja uważam go za genialne warzywo . Cóż w tej postaci ,nie mieli wątpliwości i spałaszowali wszystko do pustego talerza . Czasami myślę ,że ser ma jakąś tajemną moc .. no Wiecie jak dobra wróżka, zamienia wszystko co szare i przerażające w największe przysmaki .. 😉 A tak poważnie , pychota i do tego bardzo prosta w przyrządzeniu 😉
składniki na 4 osoby:
- 1 mały kalafior lub 1/2 dużego
- 8 plastrów sera topionego cheddar
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól do smaku
Kalafior dzielimy na cztery części . Gotujemy w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego , cukru i soli do smaku . Po ugotowaniu , przekładamy do foremki do zapiekania , obkładamy plastrami sera . Po dwa na porcję 😉 Zapiekamy w piekarniku , nagrzanym do temperatury 180 C , do czasu , aż na serze pojawią się przypieczone miejsca 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉
A czemu nie dietetyczne? Mam insulinooporność, nadwagę (odchudzam się) i dla mnie jest OK.
No, do gotowania zamiast cukru dałbym erytrytol…