Karkówka nadziewana szpinakiem z sosem czosnkowo-cebulowym

Karkówka nadziewana szpinakiem z sosem czosnkowo-cebulowym

Po sezonie letnim ,kiedy grill dość często atakował nasze nosy , czasem mamy ochotę na coś innego . Karkówka to wspaniałe mięso, które ma wiele zastosowań , jest soczysta i aromatyczna , a nadziana szpinakiem dodatkowo staje się zdrowa . Jak ostygnie , może być niezłym dodatkiem na kanapkę do pracy 😉 

DSC_9250 (640x426)

Składniki :

0,5 kg karkówki ( wybrać taki mniej tłusty kawałek )                                                                             pół małej paczki mrożonego szpinaku                                                                                                     2 średnie cebulki                                                                                                                                       0,3 kg wędzonego boczku                                                                                                                         100 ml słodkiej śmietanki 10% ( lub 12%)                                                                                               sól,pieprz do smaku                                                                                                                                   2 łyżeczki od herbaty granulowanego czosnku ( świeży może być zbyt ostry )                                 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

DSC_9245 (640x426)

Karkówkę kroimy w plastry i każdy rozklepujemy najcieniej jak się da . Każdy płat rozklepanej karkówki nacieramy z jednej strony czosnkiem ,solą i pieprzem . Z boczku odkrajmy cienkie plastry ( tyle sztuk, ile płatów karkówki ) a resztkę siekamy w kostkę  .  Szpinak rozmrażamy  i smarujemy nim karkówkę , uważając by nie dojeżdżać  do brzegów  ( bo będzie wypływać i zrobi nam bagienko Szreka zamiast sosu 😉  ) .  Na szpinaku układamy plaster boczku i zwijamy w rulonik ,zakładając brzegi , mniej więcej jak zrazy .  Układamy ciasno na foremce do pieczenia . Cebulkę obieramy i kroimy drobniutko jak tylko się uda , najlepiej rękami męża to zaoszczędzimy sobie łez , a o niego możemy być spokojni, bo przecież wiadomo ” faceci nie płaczą ” 😉  Pokrojoną w mękach cebulką i boczkiem ,posypujemy roladki , lekko solimy ,pieprzymy i wsuwamy do piekarnika na 20 -30 minut . Po tym czasie przykrywamy wierzch ,żeby się nie przypalał i pieczemy jeszcze 30 -40 minut . Odkrywamy , wyłączamy piekarnik , zlewamy powstały sos do garnuszka i zbieramy uprażoną cebulkę z częścią boczku ( niezbyt dużo-część zostawiamy na mięsie  ) także do garnuszka . Miksujemy blenderem , doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem oraz łyżeczką czosnku , zagotowujemy i wlewamy śmietankę z rozprowadzoną w niej łyżeczką ( płaską ) mąki   ,czekamy aż zabulgoce i gotowe . Dobry dodatek do tego dania , to np. brukselka z wody z masłem. Smacznego  😉

DSC_9247 (640x426)

2 thoughts on “Karkówka nadziewana szpinakiem z sosem czosnkowo-cebulowym”

  1. Danie nieziemskie, mistrzostwo swiata!!
    karkoweczka soczysta, a sos… mmm pychota.
    polecam goraco, ja juz wszystkim znajomym sprzedalam przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *