Karkówka w sosie własnym
Karkówka , to wspaniały kawałek mięsa , można z niej zrobić dosłownie wszystko . Jednym z lepszych pomysłów , a na pewno najprostszym jest po prostu uduszenie jej w sosie własnym . Uwierzcie , że tak przyrządzona , jest doskonałym posiłkiem na zimowe dni . Latem oczywiście polecam zdecydowanie lżejszą wersję z grilla ,ale jednak o tej porze roku jest de best 😉
Składniki na 3-4 osoby :
- 3-4 plastry karkówki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- sól , pieprz do smaku
Plastry karkówki mocno przysmażamy na tłuszczu z obu stron , podlewamy 1 szklanką wody , dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę , pokrojoną drobniutko cebulkę ,solimy i szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie sos powinien się zredukować , karkówką zmięknąć . Gotowe ,rewelacyjnie smakuje podana klasycznie z ziemniaczkami i buraczkami ze słoika ..bajka 😉
Czy zna ktos bardziej nudne jedzenie niz swinska karkowka?
Można karkówkę uznać za nudną lub za klasyczną , jednych zachwyci , innych przepłoszy .. 😉 Kwestia smaku i gustu , a o tych jak wiadomo się nie dyskutuje , gdyż ilu ludzi tyle smaków i upodobań 😉 Codziennie jeść bym jej nie chciała , ale ..od czasu do czasu jest pyszna 😉
Ha, proste potrawy często smakują lepiej od tych oryginalnych i przekombinowanych.
Każdy artysta docenia prostotę. Fajnie też potrafić przyrządzić tradycyjne polskie potrawy, lub takie które można przygotować z niewielu składników. Ja bardzo cenię takie przepisy, a nie każdy potrafi smacznie przyrządzić proste mięsko.
Pozdrawiam autorkę bloga i dziękuję za bardzo fajne przepisy i inspiracje. Wiele skrzętnie przepisuje do swojego przepiśnika 🙂
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa . Uwielbiam kuchnię polską , a zwłaszcza te proste i pyszne przepisy z kajecika babuni 😉 Pozdrawiam 😉