Karkówka w sosie własnym

Rate this post

Karkówka w sosie własnym 

Karkówka , to wspaniały kawałek mięsa , można z niej zrobić dosłownie wszystko . Jednym z lepszych pomysłów , a na pewno najprostszym jest po prostu uduszenie jej w sosie własnym . Uwierzcie , że tak przyrządzona , jest doskonałym posiłkiem  na zimowe dni . Latem oczywiście polecam zdecydowanie lżejszą wersję z grilla ,ale jednak o tej porze roku jest de best 😉

Karkówka w sosie własnym

Składniki na 3-4 osoby :

IMG_1305IMG_1303

Plastry karkówki mocno przysmażamy na tłuszczu z obu stron , podlewamy 1 szklanką wody , dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę , pokrojoną drobniutko cebulkę ,solimy i szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie sos powinien się zredukować , karkówką zmięknąć  . Gotowe ,rewelacyjnie smakuje podana klasycznie z ziemniaczkami i buraczkami ze słoika ..bajka 😉

IMG_1304IMG_1306

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Karkówka w sosie własnym”

    1. Można karkówkę uznać za nudną lub za klasyczną , jednych zachwyci , innych przepłoszy .. 😉 Kwestia smaku i gustu , a o tych jak wiadomo się nie dyskutuje , gdyż ilu ludzi tyle smaków i upodobań 😉 Codziennie jeść bym jej nie chciała , ale ..od czasu do czasu jest pyszna 😉

  1. Ha, proste potrawy często smakują lepiej od tych oryginalnych i przekombinowanych.
    Każdy artysta docenia prostotę. Fajnie też potrafić przyrządzić tradycyjne polskie potrawy, lub takie które można przygotować z niewielu składników. Ja bardzo cenię takie przepisy, a nie każdy potrafi smacznie przyrządzić proste mięsko.

    Pozdrawiam autorkę bloga i dziękuję za bardzo fajne przepisy i inspiracje. Wiele skrzętnie przepisuje do swojego przepiśnika 🙂

    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa . Uwielbiam kuchnię polską , a zwłaszcza te proste i pyszne przepisy z kajecika babuni 😉 Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *