Kasza gryczana prażona z warzywami
Ta potrawa powstała , jak w naszym domu przejadły się ludkom ziemniaki , a samej kaszy nie chcieli . Postanowiłam poeksperymentować i z podpatrzonych w różnych programach kulinarnych , sztuczek i myków , skleciłam co widać poniżej . Jak to bywa z takimi wynalazkami , zazwyczaj stają się hitami , tak też jest z kaszą . Wszyscy ją uwielbiają , a ja mam już dość jej przyrządzani , bo ile można kaszę robić 🙁 No cóż większość rządzi … 😉 Świetna jako dodatek do smażonej ryby lub kotletów , nie wymaga żadnych sosów , jest aromatyczna i pyszna 😉
Składniki :
- 1/2 paczki kaszy gryczanej prażonej ( 200 g )
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebulka
- 1/2 małej cukinii
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek ( wielkości pietruszki ) selera korzeniowego
- 2 łyżki masła
- 2 kostki bulionowe warzywne
- pieprz , ewentualnie sól do smaku
Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę , jak najmniejszą . Kaszę gryczana wrzucamy na roztopione masło i chwilkę prażymy , dodajemy warzywa i smażymy aż zaczną się robić miękkie i pachnieć smażonym 😉 Podlewamy wodą , około 1 szklanki i wrzucamy obie kostki bulionowe .
Dusimy , na małym ogniu , ciągle mieszając , bez przykrycia , dolewając wodę za każdym razem gdy kasza ją wciągnie . Po około 10-15 minutach kasza powinna być miękka i gotowa , pieprzymy , próbujemy , jeśli zbyt mało słona to dosalamy . Podajemy na ciepło do ryby w panierce lub do kotletów schabowych , mielonych , siekanych .. 😉 Sama tez jest niezła 😉 Dzisiaj kasza była serwowana z udkami w majonezowej skorupce.. mniam ;0
pożywny i smaczny posiłek 🙂