„Kaszubska” sałatka
„Kaszubska” sałatka , to nie jest regionalny wyrób tradycyjny . Z Kaszubami ma tyle wspólnego co ja , czyli po prostu tu przebywa 😉 Jakoś trzeba nazywać kolejne przepisy , ciągle ich przybywa i jest z tym coraz większa zagwozdka . „Kaszubska” to kolejną wariacja w temacie sałatek jarzynowych , tym razem wzbogacona domowym wędzonym kurczakiem . Pyszna i prosta w wykonaniu smakuje zawsze , szczególnie tym którzy lubią majonezowe sałatki jak ja 😉 Polecam , u nas w domu jesienią i zimą często przygotowuje takie smakołyki są doskonałym śniadaniem lub kolacją . Kalorie z takiego dania zawsze można spalić przy pracach jesiennych w ogrodzie 😉
Składniki :
- 2 duże marchewki
- 5 kolorowych ziemniaków ( lub zwykłych 😉 )
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 – 5 ogórków z zalewy octowej
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 wędzone udka z kurczaka ( najlepiej własnego wyrobu 😉 )
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy ( rosyjska lub z chilli )
- 2-3 łyżki gęstego majonezu
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1 łyżka mielonego pieprzu ( można mniej )
- sól do smaku
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach . Studzimy , obieramy . Kroimy na malutkie kawałki . Kukurydzę i fasolę przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia . Ogórki także kroimy w kosteczkę , dokładamy do kukurydzy i fasoli ,żeby lekko przeschły , sałatka wtedy nie będzie puszczać wody . Cebulę obieramy i siekamy najdrobniej jak się da . Czosnek wyciskamy praską .
Mięso z udek oddzielamy od kości i skóry . Kroimy w małe kawałki . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy miód , musztardę , majonez , pieprz i sól do smaku . Mieszamy . Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki ,żeby smaki się połączyły . Podajemy schłodzoną z dowolnymi dodatkami . Osobiście lubię ułożoną , grubą warstwą , na chrupiącym toście 😉 Smacznego !