„Kieszeń Włocha” drobiowe filety inaczej
Kieszeń Włocha, jest pełna Włoch , czyli mozzarelli i suszonych pomidorów 😉 Nie wiem czy Włosi faktycznie noszą je w swoich kieszeniach , nigdy nie sprawdzałam , chociaż może kiedyś się o to pokuszę 😉 Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja rodzinka pałaszowała z zachwytem , więc powtórka będzie na 100 % 😉
Składniki na 2 osoby :
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- proszek z suszonych pomidorów ( można, zmielić samemu w młynku do kawy )
- suszona cebula , także zmielona na puder ( można zrobić samemu, lub kupić na allegro )
- śniadaniowe płatki kukurydziane , bez dodatków
- 2 jajka
- sól do smaku
- olej do smażenia
Filety, osuszamy , ręcznikiem papierowym , wbijamy nóż z grubszej strony , tworząc kieszonkę ( nie nacinamy na wylot bo mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą połówkę obtaczamy w pomidorowym proszku , wkładamy do kieszeni fileta , dociskamy delikatnie , żeby go zamknąć ( ser ,nie powinien wystawać z mięsa ) .
Nadziany filet solimy z obu stron , obtaczamy w cebulowym proszku , a następnie w roztrzepanych jajkach i rozkruszonych płatkach kukurydzianych . Odstawiamy na godzinkę do lodówki ,żeby stężały . Smażymy na złoty kolor z obu stron , używając średniego ognia , żeby zdążyły dojść w środku . Podajemy z frytkami lub jakimś zdrowszym dodatkiem 😉 Smacznego !