Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika

4.9/5 - (216 votes)

Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika

Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego M. Flaczki,gulasze, fasolka itp. jakoś znosi, ale to danie po prostu uwielbia. Zawsze jak mu je pakuję, kiedy jak 70 % polaków wybywa za granicę w celu zarobkowym… Mam pewność, że z przyjemnością je spałaszuje jako pierwsze. Dobre domowe jedzenie 😉 Polecam szczególnie, jeśli tak jak my musicie godzić się z emigracją zarobkową 😉

składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l  :

  • 1,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-1,5 łyżki soli ( najlepiej według własnego smaku)
  • 2 średniej wielkości cebule

sos:

  • 2,5 l bulionu drobiowego lub wywaru na żeberkach, mocno esencjonalnych ( w ostateczności użyjcie z kostki)
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego ( taki suszony, lepiej się zachowuje w słoikach , nie fermentuje ;))
  • 2 łyżki maggi-można pominąć lub zastąpić lubczykiem 😉
  • zasmażka z mąki ( czyli mąka podprażona na czystej patelni na jasno-brązowy kolor i zalana bulionem, żeby po wymieszaniu stworzyła zagęstnik do sosu 😉 )
  • 3-4 łyżki słodkiej, łagodnej musztardy ( np. Horcice lub miodowa)
  • 1 łyżka miodu
  • sól , pieprz do smaku

dodatkowo :

  • bułka tarta do obtoczenia
  • dwa pęczki świeżego koperku
  • smalec wieprzowy do smażenia

Mięso mielone umieść w misce, zetrzyj do niego na tarce o średnich oczkach, dwie cebule. Dodaj granulowany czosnek, mieloną gałkę, cukier, sól, pieprz do smaku. Na koniec wbij dwa jajka, wsyp bułkę tartą, wlej wodę i całość wyrób na jednolitą masę. Z mięsnej masy uformuj równiej wielkości kotlety, takie , które bez problemu zmieszczą się do słoików 😉 Każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na smalcu. Smażenie na smalcu ma tu znaczenie, gdyż jełczeje on wolniej niż olej i tym samym słoiki lepiej i dłużej się przechowują.



Gorące usmażone kotlety umieść w słoikach i obficie oprósz siekanym koperkiem. W dużym garnku zagotuj bulion, który musi być mocno esencjonalny, mięsny. Dodaj do niego maggi lub lubczyk, czosnek, musztardę, miód, sól i pieprz do smaku. Następnie zagęść zasmażką do lubianej konsystencji i pozwól się pogotować około 3-5 minut, żeby smak mąki, nie był tak wyraźny ja zaraz po dodaniu. Zasmażki warto zrobić więcej z 4- 5 łyżek mąki, żeby nie zabrakło. Gorącym sosem zalej słoiki z kotletami i koprem, zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw do wystygnięcia. Słoiki trzeba przechowywać w lodówce, ale są zdatne do użytku przez dwa miesiące. Idealny obiad na kryzysowe sytuacje lub na wyjazdy do pracy itd.. 😉 Smacznego !

 

 

Odwiedź nas także tu:

5 thoughts on “Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *