Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika
Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego M. Flaczki,gulasze, fasolka itp. jakoś znosi, ale to danie po prostu uwielbia. Zawsze jak mu je pakuję, kiedy jak 70 % polaków wybywa za granicę w celu zarobkowym… Mam pewność, że z przyjemnością je spałaszuje jako pierwsze. Dobre domowe jedzenie 😉 Polecam szczególnie, jeśli tak jak my musicie godzić się z emigracją zarobkową 😉
składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l :
- 1,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 1-1,5 łyżki soli ( najlepiej według własnego smaku)
- 2 średniej wielkości cebule
sos:
- 2,5 l bulionu drobiowego lub wywaru na żeberkach, mocno esencjonalnych ( w ostateczności użyjcie z kostki)
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego ( taki suszony, lepiej się zachowuje w słoikach , nie fermentuje ;))
- 2 łyżki maggi-można pominąć lub zastąpić lubczykiem 😉
- zasmażka z mąki ( czyli mąka podprażona na czystej patelni na jasno-brązowy kolor i zalana bulionem, żeby po wymieszaniu stworzyła zagęstnik do sosu 😉 )
- 3-4 łyżki słodkiej, łagodnej musztardy ( np. Horcice lub miodowa)
- 1 łyżka miodu
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
- bułka tarta do obtoczenia
- dwa pęczki świeżego koperku
- smalec wieprzowy do smażenia
Mięso mielone umieść w misce, zetrzyj do niego na tarce o średnich oczkach, dwie cebule. Dodaj granulowany czosnek, mieloną gałkę, cukier, sól, pieprz do smaku. Na koniec wbij dwa jajka, wsyp bułkę tartą, wlej wodę i całość wyrób na jednolitą masę. Z mięsnej masy uformuj równiej wielkości kotlety, takie , które bez problemu zmieszczą się do słoików 😉 Każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na smalcu. Smażenie na smalcu ma tu znaczenie, gdyż jełczeje on wolniej niż olej i tym samym słoiki lepiej i dłużej się przechowują.
Gorące usmażone kotlety umieść w słoikach i obficie oprósz siekanym koperkiem. W dużym garnku zagotuj bulion, który musi być mocno esencjonalny, mięsny. Dodaj do niego maggi lub lubczyk, czosnek, musztardę, miód, sól i pieprz do smaku. Następnie zagęść zasmażką do lubianej konsystencji i pozwól się pogotować około 3-5 minut, żeby smak mąki, nie był tak wyraźny ja zaraz po dodaniu. Zasmażki warto zrobić więcej z 4- 5 łyżek mąki, żeby nie zabrakło. Gorącym sosem zalej słoiki z kotletami i koprem, zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw do wystygnięcia. Słoiki trzeba przechowywać w lodówce, ale są zdatne do użytku przez dwa miesiące. Idealny obiad na kryzysowe sytuacje lub na wyjazdy do pracy itd.. 😉 Smacznego !
A czy te słoiki z tym daniem również można pasteryzować wg wytycznych z pozostałych przepisów??
Tak oczywiście. Pozdrawiam serdecznie 😉
Jak je poddam tyndalizacji to mogą stać z resztą słoików jeśli tak to przez ile?
Po tyndalizacji mogą stać około 3-4 miesięcy. Dłużej nie próbowałam, zawsze wyjadają 😉
A czy po tyndalizacji , też muszą stać w lodówce?