Kotlet schabowy w chrupiącym cieście

5/5 - (9 votes)

Kotlet schabowy w chrupiącym cieście

Pyszny kotlet schabowy nieco inaczej , nie jak zwykle w niedzielnym wydaniu w panierce z bułki tartej . Tym razem jest to soczyste mięsko w chrupiącym cieście  z dodatkiem siekanego chilli . Niebiańsko dobre danie . Moja rodzinka stwierdziła ,że dużo lepsze od tradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała 😉 Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo ten w cieście . Polecam , chrupiącą odmianę kotleta na niedzielny obiad 😉

Składniki na 4 porcje  :

mięso :

  • 4 plastry schabu o grubości około 1,5 cm
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól  do smaku

ciasto :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  świeże papryczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • Coca-Cola

dodatkowo :

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Każdy plaster schabu rozklepujemy jak na kotlety schabowe klasyczne . Niezbyt cienko , tak żeby po usmażeniu w cieście można było wyczuć mięso 😉  Solimy , doprawiamy granulowanym czosnkiem i odstawiamy na chwilkę na bok . Czas na ciasto . Do miski wsypujemy szklankę mąki, proszek do pieczenia  , sól , wędzoną paprykę  , mieszamy trzepaczką . Powoli ciągle mieszając dolewamy Coca-Colę . Dolewamy jej tyle ,żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego . Na koniec do ciasta dodajemy posiekane drobniutko papryczki chilli , mieszamy .



Każdy kotlet obtaczamy w mące , a następnie zanurzamy w cieście , tak żeby pokrył się dokładnie .  Obtoczony ciastem kotlet kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy na dużym ogniu z obu stron do momentu , aż ciasto zrobi się chrupiące i złote . Wykładamy na papierowy ręcznik ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Serwujemy na gorąco z różnymi dodatkami . Świetnie sprawdza się podany z pomidorową salsa i pieczoną fasolą 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Kotlet schabowy w chrupiącym cieście”

  1. Malutkie pytanko.Czy szanowny „ogrodnik……”zajadał się tymi ognistymi schabowymi?Chyba raczej nie, skoro proponuje dwie papryczki chili na cztery schabowe. To stosunkowo za dużo jak na gust słowian.

    1. Tak zajadam się i to z przyjemnością . ,Moja rodzinka a w szczególności ja uwielbiamy ostrości . Zazwyczaj używam Rocoto lub Fatalli ale w przepisach chilli . Z pasją również uprawiam takie mega ostrości . Zawsze można zmniejszyć ilość chilli jeśli lubi się łagodniej . Nie wiem czy na gusta Słowian , ja jestem słowianką , moje dzieci i mąż też a lubimy 😉 Pozdrawiam serdecznie . PS.nie publikuję tego czego nie jem z przyjemnością ja lub moi bliscy 😉

      1. To kolejne malutkie pytanko.W przepisie jest dodatek papryki wędzonej.Jak przedstawione fotki wskazują nie była dodawana do mąki z proszkiem mielona słodka papryka wędzona.Dobrze rozumuję?Również pozdrawiam.

        1. Była dodana do ciasta .Jedna łyżeczka papryki wędzonej ( czy innej ) w takiej ilości ciasta, nie zabarwi go na czerwono . Zdjęcia czasami robię na różnych etapach nie krok po kroku bo było by ich strasznie dużo 😉 Musi Pan też wsiąść pod uwagę, że jestem pasjonatką i to co robię robię intuicyjnie i prosto , tak jak czuję , dlatego że to kocham . Gotowanie jest moją odskocznią od codzienności , tak jak uprawa warzyw, kwiatów i hodowla drobiu – hobby , nie praca. Zdjęcia też wychodzą różnie , czasami lepiej czasami gorzej , ale są moje nie zatrudniam fotografa , prowadzę tego bloga sama od podstaw do końca . Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *