Królewski schabowy w złocistych płatkach
Schabowy to nasze tradycyjne danie . U większości polaków niedzielny obiad , no może nie w dzisiejszych czasach , ale kiedyś to była wręcz tradycja . Ta wersja nieco różni się od klasycznego pierwowzoru . Ta różnica sprawia ,że jest on wyjątkowo smaczny i ciekawy . Bardzo łatwy w wykonaniu , a czy lepszy niż tradycyjny ? Oceńcie sami , nasze serca podbił na równi z klasykiem 😉
składniki na 4 osoby :
- 4 duże , grube plastry schabu ( około 1,5 cm 😉 )
- 2 jajka
- 2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych , kukurydzianych
- 1 łyżeczka suszonej , mielonej cebuli , lub soli cebulowej
- sól , pieprz do smaku
Plastry schabu, rozklepujemy tłuczkiem na wielkie ,ale niezbyt cienkie kotlety . Chodzi o to żeby było mięso , a nie sama panierka 😉 Każdy kotlet obsypujemy z obu stron suszoną , mieloną cebulą , ona nadaje im wspaniały , królewski aromat .. Nic nie pobije tego smaku 😉 Jeśli używacie soli cebulowej to już nie solicie dodatkowo , a jeśli suszonej cebuli jak ja ,to dodatkowo solicie do smaku .
Doprawiamy pieprzem i obtaczamy najpierw w jajku , a potem w mocno pokruszonych płatkach kukurydzianych . Tak aby mięso całkowicie zniknęło pod panierką . Smażymy na dużym ogniu , na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco . Jak to z każdym schabowym bywa , nie ma tu filozofii ani nic trudnego , jedynie drobne modyfikacje dla lepszego smaku 😉 Smacznego !