Królik w sosie śmietanowo-ziołowo-maślanym
Udało mi się dzisiaj zdobyć śliczną tuszkę królika . Co z nią zrobić -oj wiele by można , ale ja dzisiaj chcę podarować moim chłopakom smak z mojego dzieciństwa ..kruchego pachnącego szałwią , tymiankiem i rozmarynem królika z maślaną nutką w pysznym śmietanowym sosie z młodymi ziemniaczkami…letni posiłek na tarasie w ogrodzie …pychotka 😉
czego użyję ?
- 1 szt. sprawionej tuszy króliczej ( ok. 500g )
- 1 pęczek świeżych ziół ( po 3 gałązki szałwii, tymianku, rozmarynu )
- szczypta pieprzu świeżo zmielonego , sól ( do smaku )
- 2-3 ząbki czosnku ( duże )
- 100 ml śmietanki słodkiej 12%
- 1/2 kostki masła i 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka od zupy mąki ( czubata )
- 2 średnie cebule i 1 średnia marchewka
Tuszkę króliczą płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy na małe porcje . Wkładamy do miski , skrapiamy olejem ,posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami ( zostawiając pół pęczka na później ) , zmiażdżonym czosnkiem -mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny ( a najlepiej na całą noc )
Następnie kroimy masło na cienkie plastry , układamy na dnie głębokiego garnka , a na nim kawałki królika . Podsmażamy na złoty kolor , dodajemy pokrojone warzywa ( cebula, marchewka ) dolewamy pół szklanki wody ,solimy i szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy aż królik zmięknie , a warzywa się rozgotują ok. 1-1,5 godz. ( czas pieczenia jest zależny od jakości mięsa -najlepiej kontrolować nakłuwając mięso widelcem , czy już zmiękło ) . Mieszamy śmietankę z mąką . W międzyczasie gdy królik już zmięknie -wyjmujemy go na talerz , do garnka wlewamy śmietankę z mąka i blenderem miksujemy razem z duszonymi warzywami . Z powrotem dokładamy królika i dusimy jeszcze 5-10 , następnie posypujemy pozostałymi świeżymi ziołami zestawiamy z ognia i pozostawiamy na 2-3 min pod przykryciem żeby zioła roztoczyły swój cudowny aromat…. Czujecie jak pachnie … 😉
Teraz już tylko nałożyć na talerze, udekorować i podawać w towarzystwie młodych ziemniaczków rozkoszując się smakiem i aromatem ziół,masła,mięska…na tarasie w letnim ogrodzie, pychotka 😉 Smacznego!