Krówka – najłatwiejsze ciasto na świecie bez pieczenia
Nie wiecie co zrobić , gdy wszyscy marudzą ,że zjedli by coś słodkiego ? Zróbcie krówkę , to ciasto , które zawsze się udaje i nigdy nie zawodzi . Smakuje genialnie ,a składniki albo mamy pod ręką , albo dostaniemy w każdym spożywczaku na rogu . Koszt tego ciacha także jest niewielki , a efekt spektakularny . Szczególnie zachwycone są dzieci , bo nie dość ,że ciekawie wygląda , to jeszcze jest zrobione z ukochanych przez wszystkich składników , czekolady , budyniu i ciasteczek 🙂
Składniki na większą blaszkę ( prostokątną )
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 1,5 l mleka
- 6 paczek herbatników
- cukier ( wedle upodobań do budyniu )
polewa :
- 3/4 kostki tłuszczu ( margaryny )
- 2 łyżki ciemnego kakao ( bez cukru )
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
Na dnie blaszki układamy ciastka , tak , aby poryć nimi całą płaszczyznę . Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym że w mniejszej ilości mleka ( dla każdej torebki zmniejszamy o 50 ml i dodajemy cukier wedle upodobań ) , każdy smak w osobnym garnku ( jak na zdjęciu ) . Gorący budyń wylewamy na ciasteczka plamami , najpierw śmietankowy , potem czekoladowy i tak na zmianę , aż do wyczerpania składników ( można także zrobić własny wzór lub zaangażować w to dzieci -będą zachwycone ) .
Na wierzchu jeszcze gorącego budyniu układamy znowu ciasteczka i całość odstawiamy do wystygnięcia . Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki . Teraz czas na przygotowanie polewy . Do małego rondelka wkładamy tłuszcz , wodę, wsypujemy kakao , cukier i podgrzewając na małym ogniu , cały czas mieszamy , aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników ( próbując , czy cukier jeszcze nie trzeszczy 😉 ) Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia , cały czas kontrolując , czy za bardzo się nie ścina , następnie wylewamy na ciasto i wkładamy z powrotem do lodówki , najlepiej na całą noc . Na drugi dzień ciacho jest gotowe , a po godzinie już go nie ma … 😉
Naprawdę świetny pomysł 🙂
Do zrobienia…Wygląda pysznie !
Ciekawy przepis 🙂 Ja zamiast ciastek „petitki” dałam krakersy a zamiast polewy czekoladowej kajmak. Niebo w gębie 🙂