Kubdari, kazachski placek mięsny
Kubdari to potrawa pochodząca z rejonu Swanetii w Wysokim Kaukazie. To tradycyjna pyszna potrawa, która z powodzeniem sprawdzi się jako danie obiadowe także w naszym kraju. Łatwy w wykonaniu, smakuje także na zimno. Moje chłopaki profanują kubdari sosem czosnkowym, twierdząc że to prawdziwa uczta 😉 Cóż, dobrze że nie ketchup.. 😉 Ten przepis jest inspirowany przepisem ze strony www.polakogruzin.pl, gdzie znajdziesz oryginał 😉 Swój przepis nieco zmieniłam i dopasowałam do smaków rodzinki 😉
składniki na 6 porcji:
ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1 łyżka stołowa soli,
- 1 łyżeczka suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 stołowa łyżka oleju roślinnego,
- 300 ml ciepłej wody
farsz:
- 1 kg mielonego mięsa (0,5 kg wołowiny i 0,5kg wieprzowiny)
- 2 cebule średniej wielkości,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1 płaska łyżeczka mielonego kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki przyprawy zielona czubryca
- 2 strąki czerwonej papryczki chili ( można mniej lub więcej , jak lubisz 😉
- 4 łyżki ostrego (lub łagodnego) dobrej jakości ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- smalec do smażenia
- tymianek i gruba sól himalajska do posypania(to już nasz wymysł ale pyszny 😉 )
Składniki na ciasto włóż do miski lub maszyny do wyrabiania i zagnieć na gładką masę, która sama odchodzi od ręki. Uformuj kulkę nakryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygnieć raz jeszcze, podziel na 6 porcji i zabierz się za farsz 😉 Cebulę obierz posiekaj i razem z wyciśniętym praską czosnkiem zrumień na smalcu. Jak już złapie złoty kolor dorzuć mięso i podsmażaj dalej.
Jak mięso będzie usmażone, dodaj przyprawy, sól, ketchup, posiekane drobniutko chili. Wymieszaj wszystko, podgrzej jeszcze z minutę i odstaw do wystygnięcia. Następnie porcje (kulki) ciasta rozwałkuj na krążki. Na środku każdego ułóż porcję farszu i zlep brzegi do góry tworząc zamknięty okrągły placek, który jeszcze delikatnie rozwałkuj. Posyp solą, tymiankiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C bez termo-obiegu, do momentu aż ciasto się przyrumieni porządnie. Kubdari serwuj na gorąco lub na zimno jak wolisz 😉 Smacznego!