Kurczak po węgiersku

5/5 - (105 votes)

Kurczak po węgiersku 

Schyłek lata i zapowiedź nadchodzącej jest , to czas , kiedy chętniej zaglądam do kuchni węgierskiej , szukając w niej inspiracji, może dlatego ,że papryka , cebula , czosnek i dania jednogarnkowe miło grzeją duszę .. 😉 To przepis , który powstał spontanicznie , z potrzeby chwili . Nadziewany , a właściwie obkładany węgierską pastą ajwar , która jest mieszanką pieczonej papryki i bakłażana , wyszedł naprawdę smakowicie . Warto czasami poeksperymentować z tym co mamy pod ręką , bo efekty mogą nas miło i smacznie zaskoczyć 😉

kurczak po węgiersku

Składniki

  • 1 duży kurczak 
  • 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis 😉 )
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 3 łyżki tartego sera twardego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól do smaku
  • olej do natarcia kurczaka
  • 1 cebula -duża
  • 1 duża, świeża ,czerwona papryka

IMG_3524IMG_3526

Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy z wszelakich piórek , pałek , itp . Do miseczki wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest to bardzo proste i naprawdę nie obawiajcie się tej czynności . Jak już napakujemy nią miejsca na udach ( lekko nacinamy skórę , żeby zrobić otwory , przez które zapakujemy nadzienie 😉 ) , na piersiach  itp. gdziekolwiek jeszcze nam się uda ją wsunąć, to przystępujemy do natarcia całego kurczaka , delikatnie po wierzchu mieszanką soli , łyżki cukru , papryki słodkiej i oleju ( 1 łyżka ) . Dokładnie natartego ze wszystkich stron układamy na pokrojonej w piórka cebuli i świeżej papryce , na blaszce do pieczenia . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 150 C z termoobiegiem, przez 60 minut , pilnując żeby się nie przypalił i w razie potrzeby lekko zakrywając folią te partie , które zbyt ciemnieją . Po tym czasie mamy doskonałego pieczonego kurczaka z węgierską nutą  .. Smacznego 😉

IMG_3527IMG_3529

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kurczak po węgiersku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *