Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami
Kurczak zapiekany w winie , jest zainspirowany francuskim ” Coq au vin ” . Oczywiście nieco zmodyfikowany 😉 Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie 😉 Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty 😉 ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo , ta potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki także 😉
Składniki :
- kurczak o wadze 1,6 kg
- 6 pieczarek
- 2 małe cebule
- 2 łodygi, selera naciowego
- 2 małe marchewki
- mała garść , słodko-kwaśnych winogron
- 1/2 butelki czerwonego ,słodkiego ,wina owocowego ( najlepiej własnej produkcji 😉 )
- 2 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia
- 3 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu
Kurczaka myjemy , ćwiartujemy na kawałki , przekładamy do miski . Cebulę i czosnek ,obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina z zalewy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy całość do kurczaka .
Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze 170 C . Po tym czasie ,sos, powinien być, lekko gęsty, a kurczak i warzywa, mięciutkie i aromatyczne . Można serwować na gorąco , od razu lub odgrzać, następnego dnia . Proste i pyszne danie . Smacznego !