” Kurczę zielone ” lekko smażone
Kurczak , kurczę zielone , kurka …. czyli drób 😉 Pyszne mięso , bez którego ciężko się obyć . Wsiąkło w polską kuchnię, nie znam chyba rodziny , która przynajmniej raz w tygodniu , nie gościła kuraka na obiedzie . Wiadomo co dobre , dobrze się przyjmuje . Kurczę zielone , to zdrowy lekko podsmażany kurczak z zielonymi warzywami na parze . Nic skomplikowanego , proste , pyszne i naprawdę smaczne . Na dodatek zdrowe 😉 Polecam !
Składniki :
- 3-4 ćwiartki z kurczaka
- 1/2 szklanki , mrożonego zielonego groszku
- 1 mały brokuł
- 1 zielona papryka -grubościenna
- 1 cebula
- 2 strąki zielonego chilli
- 2 łodygi selera naciowego
- sól do smaku
marynata :
- 1 łyżka , przyprawy garam masala
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Ćwiartki z kurczaka , oczyszczamy ze zbędnych elementów i dzielimy na mniejsze kawałki . Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w niewielkim naczyniu . Mięso solimy do smaku i pokrywamy dokładnie marynatą , pozostawiamy w lodówce na noc lub przynajmniej, na dwie godziny . Warzywa także oczyszczamy , dzielimy na mniejsze części . Brokuł i groszek gotujemy na parze ,według instrukcji z parowaru lub woreczków do gotowania na parze , gdyż każdy producent ma inne patenty . Cebulę i selera, kroimy w paski i podsmażamy razem z kurczakiem , tak długo , aż mięso , będzie gotowe. Mniej więcej w połowie smażenia , dodajemy pokrojoną zieloną paprykę i chilli . Najlepiej na średnim ogniu w dużym naczyniu , żeby się smażyło , a nie dusiło . Na koniec dodajemy warzywa ugotowane na parze , mieszamy , przesmażamy około 2 minut . Doprawiamy do smaku , jeśli zachodzi potrzeba i serwujemy , koniecznie na gorąco .z dodatkiem np. ryżu . Smacznego !