Lemon Chicken
Kurczak , a co by innego miało wylądować na talerzu ? No można , różne rzeczy , ale kurczak przede wszystkim jak twierdzi moja rodzinka , a z nimi ciężko dyskutować 😉 Tak więc na dzisiaj cytrynowy kurczak , pieczony z czosnkiem i rozmarynem..mniam po prostu pychota . Wbrew nazwie mięso absolutnie nie jest kwaśne , ma przyjemny posmak cytryny , lekką słodycz i aromat czosnku no i cudowny zapach rozmarynu na chrupiącej skórce .. 😉 To włoski klasyk , w każdym rejonie tego kraju przygotowywany wedle domowych receptur i jak to u klasyków bywa , smaczny , przecież nie bez powodu wałkowany pokoleniowo 😉
Składniki :
- 1 średni kurczak ( około 1,6 kg )
- 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 duże dobrze dojrzałe cytryny
- 1 łyżeczka sproszkowanych liści limonki kaffir ( można pominąć lub zastąpić tartą skórką limonki )
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego otartego rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- pieprz grubo mielony
- 1 główka czosnku
- oliwa z oliwek – parę łyżek do natarcia tuszki kurczaka
- kilka kawałków masła – około 6 plastrów
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
Kurczaka wypłukać , oczyścić , przekroić na dwie połowy . Każdą z połówek kurczaka , natrzeć oliwą z oliwek , proszkiem z liści kaffir , posolić , popieprzyć , ułożyć na blaszce do pieczenia dociskając go do blaszki ręką . Gałązki rozmarynu i tymianku, poukładać na kurczaku,posypać suszonymi ziołami ( rozmaryn ) , parę gałązek, można włożyć pod tuszki , czosnek obrać , podzielić na ząbki i poukładać na i pod kurczakiem .
Cytryny przekroić z każdej połówki odkroić jeden cienki plaster , resztę cytryny wycisnąć do szklanki , dodać do niego cukier , wymieszać , aż się rozpuści . Tak przygotowaną marynatą polać wierzch kurczaka . Skórki po wyciśniętych cytrynach powkładać pod i pomiędzy kawałki kurczaka , na koniec wszystko , obkładamy plastrami masła i dekorujemy plastrami cytryny , podlewamy winem . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , kontrolując ,żeby wierzch się nie przypalił , w razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową . Gotowy , podajemy z pieczywem , puree lub ryżem , każdy kawałek kurczaka polewamy wywarem powstałym podczas pieczenia przed podaniem , jest naprawdę pyszny jedyny w swoim rodzaju 😉