Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii

5/5 - (1 vote)

Letnie ,koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii

Oczywiście młode ziemniaki 😉 W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest coś lepszego ,niż placki ziemniaczane z młodych warzyw ? Raczej nie , no może  , ale na chwilę obecną i w panujących upałach, taki lżejszy obiad na pewno znajdzie swoich zwolenników . Mój młodszy syn, w tym roku , chyba został podmieniony przez kosmitów w nocy , bo zażyczył sobie ,żeby zamiast ziemniaków robić częściej placki warzywne :0 . To nie spotykane , tak unikalne wydarzenie ,jak spotkanie z jednorożcem ..a jednak nastąpiło , zagorzały przeciwnik zieleni , zakochał się w warzywach..może jednorożce istnieją  ? 😉 Polecam , lekkie , pyszne , zdrowe i domowe …oczywiście placki , nie jednorożce 😉 

Składniki :
  • 6 małych młodych ziemniaków
  • 1 mała młoda cukinia ( taki chudzielec ,wielkości ogórka 😉 )
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól , pieprz do smaku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ,tartej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
sos :
  • 2 cebule
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła , najlepiej klarowanego

Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce o malutkich oczkach , razem ze skórką , gdyż w niej jest najwięcej ,cennych ,wartości odżywczych ,dodać łyżeczkę soku z cytryny i zamieszać  😉 Cukinię i cebulę, ścieramy na tarce o grubych oczkach , tą pierwszą także ze skórką . Czosnek wyciskamy praską , dodajemy do reszty . Wbijamy jajko , wsypujemy oba rodzaje mąki , cukier , gałkę , sól , pieprz do smaku . Na koniec , dodajemy posiekany koperek , mieszamy . Ciasto powinno mieć konsystencję gęściejszą niż naleśnikowe , jeśli takiej nie ma należy po prostu dosypać odrobinę mąki pszennej , zamieszać i tak , aż do uzyskania właściwej konsystencji . Smażymy na złoty kolor , małe , cienkie placuszki . Podajemy z sosem cebulowym .

sos cebulowy :

Cebulę obieramy , siekamy w malakserze , podsmażamy na złoty kolor , na małym ogniu na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i miodu . Uwaga nie wolno dopuścić do przypalenia , bo sos będzie gorzkawy  . Jak już będzie mięciutka dolewamy 200 ml słodkiej śmietanki , koniecznie 30 % inaczej sos się nie zagęści . Dodajemy musztardę , kurkumę  , sól , pieprz do smaku . Doprowadzamy do wrzenia , miksujemy blenderem na gładką masę . Gotowe ! Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *