” Pasta in Polacco „

” Pasta in Polacco „

Pasta in Polacco , to makaron po polsku , czyli po mojemu 😉 Taka domowa misz-maszowa , interpretacja kuchni włoskiej z polskimi dodatkami ( boczuś 😉 ) Danie jest proste i na pewno się uda , no bo co ma się nie udać w makaronie z sosem ? Doskonałe na obiad , nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych , a pyszne 😉 Dzisiaj krótko , bo jakoś wena ucięła sobie drzemkę , zołza jedna  😉 

Składniki dla 3 – 4  osób :
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 strąki czerwonego chilli
  • 1 cebula
  • kawałek boczku wędzonego , nie parzonego
  • kawałek parmezanu
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/1 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 5 goździków , zmiażdżonych i posiekanych drobniuteńko
  • 1 łyżka cukru  , lub miód
  •  sól do smaku
  • oliwa
  • opakowanie makaronu – dowolnego kształtu 😉

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , producent najlepiej, wie jak przygotować jego produkt 😉 Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , podsmażamy razem z pokrojoną w paseczki cebulką i wyciśniętym praską czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści , nie dłużej niż 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, małe plasterki- kawałeczki i wytapiamy na folii spożywczej w piekarniku , aż zrobi się chrupki . Na talerzach rozkładamy makaron , polewamy sosem z kurczakiem , posypujemy siekanym oregano ,wymieszanym z siekaną bazylią ,chrupiącym boczkiem . Całość dekorujemy skrawkami parmezanu i można serwować 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *