Łosoś pod kruszonką serowo-bakłażanową
Pyszny pomysł na kolację , lub na jakieś przyjęcie . Doskonale sprawdzi się także w roli dania głównego . To lekka , ale pożywna potrawa , o wspaniałym smaku , który jest połączeniem pieczonego bakłażana i parmezanu . Zakończone chrupiącą kruszonką z czosnku i bułki tartej ..Pyszne i proste , chociaż nieco pracochłonne , ale nie zabójczo 😉
Składniki :
- 4 paski świeżego łososia
- 1 bakłażan
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek do pieczenia bakłażana
- 2 ząbki czosnku
- pieprz , sól do smaku
- tarty parmezan lub inny leżakujący ser
Bakłażana przekrawamy na pół , skrapiamy oliwą , solimy i układamy na blaszce do pieczenia . Ząbki czosnku obieramy , przekrawamy i układamy na bakłażanie , wstawiamy do piekarnika i zapiekamy , około 20 minut w temperaturze 160 C , aż czosnek się zezłoci . Odstawiamy do wystygnięcia , następnie z zimnego bakłażana wyjmujemy łyżką miąższ , dodajemy czosnek , solimy , pieprzymy ,dokładamy szczyptę cukru i miksujemy blenderem . Kawałki łososia układamy na skropionej olejem blaszce ( jak na zdjęciu ) , ich wierzch smarujemy grubo , ale bez przesady pastą bakłażanową .
Dwa trzy plastry masła rozcieramy rękami z bułką tartą i parmezanem , posypujemy wierzch łososia z pastą , a następnie prószymy startym parmezanem . Wsuwamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut w temp 150 C . Uważając żeby wierzch się nie przypalał . Gotowe , podajemy na gorąco z frytkami lub bukietem warzyw . Smacznego 😉