Maślane bułeczki

Rate this post

Maślane bułeczki

Nie ma chyba nic przyjemniejszego od pachnącej maślanej bułeczki , jeszcze ciepłej i świeżutkiej… mniam 😉  Wspaniałe śniadanie lub kolacja , a na drugi dzień do szkoły w sam raz . Bułki są szybkie w wykonaniu , nie licząc czasu wyrastania , który jest najdłuższy . Jeśli jeszcze mamy dżem truskawkowy własnej roboty …ach to już więcej szczęścia trudno zaznać 😉 

maślane bułki

Składniki :

IMG_2673IMG_2675

Do wysokiego naczynia wsypujemy 1 łyżkę mąki , wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko , wsypujemy cukier i drożdże , mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut . Jak drożdże wyrosną , przelewamy je do miski , dodajemy resztę mąki , roztopione masło ( uwaga ma być płynne ale nie gorące ) , sól i wszystko wyrabiamy na gładką pulchną masę , gdyby wyszła zbyt twarda , można dolać jeszcze odrobinę ciepłego mleka , przy zbyt lejącej konsystencji dosypujemy nieco mąki . Ciasto ma być sprężyste , mięciutkie i ma odchodzić od rąk ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba , ale do wyrośnięcia wyjmuję i odstawiam w misce 😉 )

IMG_2676IMG_2677

Po wyrobieniu ciasto odstawiamy w misce posypanej mąką , przykrytej ściereczką , na około 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy , rozciągamy w wałek i dzielimy na około 8 porcji . Każdą porcyjkę formujemy w kulę i układamy na blaszce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut . Po tym czasie każdą bułeczkę nacinamy z wierzchu nożem , nie docinając do końca i smarujemy roztrzepanym jajkiem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ( piekarnik musi być gorący jak będziemy wstawiać bułki ) czas pieczenia około 30 minut . Wyjmujemy na kratkę i czekamy aż lekko przestygną – gotowe . Smacznego 😉

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *