Gulasz z nerek wieprzowych

5/5 - (34 votes)

Gulasz z nerek wieprzowych

Podroby to ciężki temat dla niektórych , jak już niejednokrotnie pisałam , a nerki mogą wygnać z domu nawet największych twardzieli , jeśli są źle zrobione 😉 Przygotowanie tego specjału nie jest proste , ale efekt wart zachodu , naprawdę są pyszne i mimo ,że wiele osób się ze mną nie zgodzi , będę je mocno zachwalać . No oczywiście przygotowując musimy je bardzo dokładnie oczyścić i wymoczyć , żeby nie pachniało w domu miejskim szaletem 😉  Podroby są bardzo zdrowe , zazwyczaj mniej kaloryczne niż inne kawałki mięsa i do tego bogate w związki których próżno szukać gdzie indziej . Tak więc nie wiejmy od stołu , na hasło nerka – przecież nikt nie chce nam jej wyciąć , tylko podać 😉

Gulasz z nerek wieprzowych

Składniki :

IMG_2369IMG_2371

Nerki przekrawamy na pół , wycinamy twarde białe części , płukamy w zimnej wodzie i wkładamy na noc do maślanki ( muszą być całkowicie zalane i stać w lodówce ) . Następnego dnia , zlewamy maślankę , nerki przekładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 20 minut ( od zagotowania ) , wodę zlewamy , dolewamy świeżą i gotujemy następne 10 minut ( od zagotowania ) . Nerki odcedzamy , studzimy , kroimy w mniejsze kawałki . W brytfance rozgrzewamy masło z kilkoma kroplami oleju , podsmażamy na nim nerki .

IMG_2383IMG_2384

Cebulę obieramy , kroimy , czosnek wyciskamy przez praskę , wszystko dokładamy do nerek, wlewamy 1 szklankę wody , solimy doprawiamy gałką , kminkiem , pieprzem , szczelnie zamykamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 40  minut . W trakcie gotowania ,jeśli zbyt sos nam odparuje, dolewamy wodę w takiej ilości , żeby poziom ,był cały czas, taki sam jak po wlaniu szklanki wody . Na koniec, śmietankę mieszamy z mąką i dolewamy cały czas mieszając do gotujących się nerek , aż sos zgęstnieje . Wszystko posypujemy siekaną natką pietruszki i można serwować , najsmaczniejsze ze swojskim chlebem na zakwasie 😉

IMG_2385Gulasz z nerek wieprzowych

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *