Mielone wołowe , faszerowane pieczarkami z mozzarellą
Pyszne mielone wołowe nadziewane pieczarkami i kremową mozzarellą , niewiele jest rzeczy lepszych od tego dania 😉 Oczywiście jako uzupełnienie warto podać jeszcze sos pieczarkowy i młodą kapustę .. Kulinarny odjazd 😉 Danie proste w wykonaniu , stworzone na potrzeby przerobu naszej mini hodowli pieczarek , która eksplodowała klęską urodzaju . My kochamy pieczarki , ogólnie jesteśmy bardzo grzybożerni więc nie powiem że byliśmy tym zmartwieni 😉 Domowe pieczarki mają tą zaletę że możemy sobie wyhodować dowolną wielkość grzybów i użyć w czasie kiedy mamy na nie ochotę 😉 Pyszne polecam i czekam na kolejny , drugi wysyp 😉
składniki na 4 duże pieczarki – porcje 😉 :
- 0,4 kg mielonego mięsa wołowego
- 4 duże ale nie ogromne , pieczarki
- 1 kulka mozzarelli
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka majonezu ( zapewnia soczystość mięsa , nie będzie wiórowate 😉 )
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
do obtoczenia :
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego wodę , jajko , cukier,majonez,musztardę ,czosnek, gałkę muszkatołową, 2 łyżki bułki tartej ,sól i pieprz do smaku . Całość porządnie wyrabiamy na zwartą masę . Z pieczarek wycinamy nóżki . Każdy grzyb solimy i pieprzymy od środka , układając od strony blaszek plaster mozzarelli .Następnie oklejamy dokładnie mięsem mielonym . Dociskamy ręką tak żeby były bardziej płaskie niż kuliste , łatwiej będzie smażyć 😉
Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Odstawiamy na godzinkę żeby zrobiły się sztywniejsze i łatwiejsze do obsługi na patelni 😉 Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu i dość głębokim tłuszczu , żeby zdążyły się upiec w środku . Gotowe serwujemy na gorąco , najlepiej z sosem pieczarkowym . Chociaż na zimno na kanapkach też smakują rewelacyjnie 😉 Smacznego !
jakie smakowitości:)
Wspaniale wygląda to danie 🙂