Mintaj w chrupiącej panierce i tłuczona brukiew z masłem .. zdrowe i lekkie
Piątkowy obiad , tak się już przyjęło , że jest bez mięsa i dobrze, bo to całkiem zdrowe podejście 😉 . Ostatnio w jakiejś historycznej książce dorwałam wzmiankę o brukwi tłuczonej z masłem i postanowiłam spróbować , tej antycznej potrawy, tym bardziej ,że wysiałam trochę brukwi dla mojego zwierzyńca i nadszedł czas ją wykopać 😉 Sama brukiew to nie obiad , ale z mintajem w chrupiącej panierce ..sprawa ma się zupełnie inaczej, a do tego jogurtowy sosik i..niebo , po prostu niebo .. .. 😉
skład na 4 osoby-średnio głodne 😉 :
- 4 kostki mintaja mrożonego
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku , olej do smażenia ,2 szt jajek
- 1 duża brukiew
- 150 g masła
- 1 ząbek czosnku , sól do smaku ,
- 1 łyżeczka cukru
sos:
- 400 g gęstego greckiego jogurtu
- 4 łyżki ketchup -musi być mocno pomidorowy
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru ,
- szczypta chilli do smaku
Mintaja rozmrażamy , solimy . Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce , do osobnej wsypujemy mąkę i bułkę tarta , mieszamy . Następnie obtaczamy kawałki mintaja w jajku , potem w bułce z mąką -dociskając żeby przyległo sporo panierki . Tak przygotowane kładziemy na rozgrzanym tłuszczu ( oleju wlewamy na patelnię więcej niż do schabowych ,tak aby sięgał do 1/2 wysokości ,naszej kostki mintajowej ) . Smażymy na złocisty kolor i po zdjęciu z patelni układamy na papierowych ręcznikach ,żeby spiły namiar tłuszczu .
Brukiew obieramy , kroimy w małą kostkę i gotujemy w wodzie tak jak ziemniaki ( nie solimy podczas gotowania ) , do miękkości-jeśli pod nakłuciem widelca jest już miękka , zlewamy wodę ( jak przy ziemniakach ) dorzucamy masło , sól ,czosnek wyciśnięty przez praskę ,cukier i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków . Jogurt mieszamy w miseczce z ketchupem , papryką , cukrem i chilli . Gotowe możemy podawać 😉