Miodowa szynka z piersi z kurczaka – szynkowar
Kolejna drobiowa wędlina , bo takie maja u mnie w domu największe wzięcie. Jak mówię że drobiowe , to nawet wielbłąda, wciągną bez marudzenia z beduinem włącznie, tylko siodło wyplują bo żylaste 😉 . Przepis prosty i szybki do zrobienia ,nie licząc czasu peklowania ,a i składniki proste ( wielbłąda z zoo kraść nie trzeba,wystarczy kurczak z marketu ) . Wędlina wychodzi delikatna , aromatyczna i pyszna .
Składniki na mały szynkowar 0,9 L
- 2 piersi z kurczaka
- 3 udka tak zw. L
- 2 duże łyżki miodu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżeczka żelatyny ( czubata )
- 20 g soli peklującej
Piersi i udka nacieramy solą peklującą , odstawiamy na 24 godziny . Wyjmujemy z lodówki , udka odspajamy od kości i mielimy na bardzo drobnym sitku dwukrotnie , piersi kroimy w kostkę średniej wielkości -wkładamy do woreczka i lekko obtłukujemy tłuczkiem do mięsa ,żeby naruszyć włókna .
Wkładamy wszystko do miski, dodajemy miód, sól,pieprz,czosnek ,żelatynę i wyrabiamy ręką . Wkładamy woreczek do szynkowara i upychamy w nim ciasno naszą masę wędliniarską . Zamykamy , wkładamy do wody i parzymy w temperaturze 80 C przez 30 minut . Odstawiamy do wystygnięcia , wcześniej otwierając szynkowar ,ale nie wyjmując zawartości . Po tym czasie wkładamy na 8 godzin do lodówki, żeby mięso związało . Gotowe , można podawać ..świetnie smakuje szczególnie z żurawiną lub borówką 😉
przepis ciekawy mam zamiar wypróbować dam znać jak smakowało pozdrawiam
Czekam na relację i trzymam kciuki , moja była pyszna 🙂
zrobiłam i REWELACJA ten smak, cała rodzinka się zajadała ,przepis jest świetny zdecydowanie polecam ,pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się bardzo i pozdrawiam 😉