Młoda kapusta do obiadu
Młoda kapusta jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu, a nawet daniem głównym. To warzywo, oprócz młodych ziemniaków i szparagów jest jednym z najbardziej wyczekiwanych w naszej rodzince 😉 Pyszna słodkawa, doskonale dogaduje się z podwędzanym, domowym boczkiem.. Nieco podkręcona śmietaną i odrobiną cytryny.. Mmm.. pychotka. Nie ma co wiele gawędzić, lepiej przyrządzić 😉 Polecam ten prosty i szybki przepis na idealny dodatek obiadowy jakim jest młoda kapusta 😉
składniki:
- 1 główka, średniej wielkości, młodej kapusty
- kawałek domowego kopconego boczku, około 200 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Boczek pokrój w drobna kostkę i wytop na patelni, aż puści tłuszcz. Kapustę poszatkuj cieńko i wsyp do zrumienionego boczku. Dopraw solą do smaku i smaż mieszając aż zmięknie. Następnie dodaj miód, śmietanę, zmniejsz płomień (obniż temperaturę 😉 ) i na małym „gazie” duś pod przykrywką od czasu do czasu mieszając około 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Kapustę dopraw czarnym, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i serwuj na gorąco samą lub jako dodatek do obiadu. My szamaliśmy z frytkami, trochę dziwnie brzmi ale było pyszne 😉 Smacznego!