Neapolitańska sałatka z tuńczykiem i oliwkami
Sałatek jest wiele, ta jest kolejną , jaka powstała z potrzeby czegoś nowego i nietypowego . Dobór składników nie jest przypadkowy i ma nawiązywać do śródziemnomorskich smaków , nie wiem czy tak się stało, ale mojej rodzinie bardzo przypadła do gustu . Fajna i prosta propozycja na świąteczny stół i nie tylko 😉
- Składniki :
- 1 papryka czerwona
- 1\2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ogórki korniszony
- 1 czerwona cebulka
- 2 ząbki czosnku (można jeden jeśli lubicie łagodne )
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, chilli do smaku
Kukurydzę i fasolkę , wylewamy na sitko i płukamy , zostawiamy do odcieknięcia . Korniszony kroimy w kostkę , dodajemy do fasolki i kukurydzy do odcieknięcia , razem z pokrojoną drobno papryką . Oliwki kroimy na połówki , cebulkę siekamy drobniutko . Tuńczyka odciskamy z sosu własnego i kruszymy do pozostałych składników . Wszystko przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku , majonez , jogurt , chilli , sól i dokładnie mieszamy . Gotowe , sałatki nie należy zbyt długo trzymać w lodówce , gdyż zaczyna płynąć , ale na świeżo jest pyszna . Można ją udekorować oliwkami . Polecam 😉