Sylwestrowy śledzik z cebulką i koperkiem

Sylwestrowy śledzik z cebulką i koperkiem

Doskonała przekąska , pod każdą zakrapianą imprezkę , szczególnie w Sylwestrową noc , kiedy nie chcemy objadać się niczym ciężkim , tyko skubać coś w między czasie 😉 Można ją zrobić spokojnie dużo wcześniej , nawet powinno się , gdyż jak poleży i się przegryzie jest zdecydowanie smaczniejsza , smaki się przegryzą i połączą . Polecam , tym bardziej ,że jest prosta i niezwykle apetyczna 😉

sylwestrowy śledzik z cebulką i koprem

Składniki :

IMG_1500IMG_1501

Śledzie odsączamy od zalewy , płukamy ,żeby nie były zbyt słone i kroimy w dowolne kawałki , niezbyt małe ,ale także nie za duże , wtedy bardziej się przegryzą . Wodę – zimną , najlepiej przegotowaną  i ocet  mieszamy razem i zalewamy tą zalewą pokrojone śledzie , najlepiej w słoiku , wtedy wszystkie kawałki zostaną równo zanurzone w zalewie , której nie ma zbyt wiele . Odstawiamy na noc . Drugiego dnia , odsączamy z zalewy .

IMG_1532IMG_1533

Cebulkę i czosnek drobno kroimy , solimy, posypujemy cukrem i odstawiamy na noc , żeby puściła sok i zmiękła . Siekamy koperek i rozgniatamy pieprz w moździerzu lub mielimy w młynku , grubo .  Wrzucamy do miski śledzie , pieprz , koper, cebulkę razem z sokiem który puściła , i mieszamy  . Przekładamy do słoika , ugniatamy i zalewamy olejem tak ,żeby nie wystawało nic ponad jego powierzchnię, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień 0 optymalnie na dwa ,trzy dni . Po tym czasie sałatka jest gotowa . Aromatyczna i pyszna , doskonała zagrycha i nie tylko 😉

IMG_1535IMG_1536

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *