Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę

4.9/5 - (65 votes)

Ogórki po indyjsku do słoika na zimę 

Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam 😉 A do tego majonezik ..i na siłownię 😉 

ogórki po indyjsku

Składniki :

  • 3 kg ogórków
  • 2-3 cebule
  • gorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoik

zalewa 

  • 1 l wody
  • 0,5 l octu spirytusowego 10 %
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry

IMG_4436



Ogórki myjemy , namaczamy w zimnej wodzie przez około 3 godziny , żeby zrobiły się bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą  i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy , a na wierzch kładziemy 2-3 plastry cebuli . Wszystkie składniki zalewy , oprócz curry wkładamy -wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku dodajemy curry , mieszamy i wyłączamy gaz . Gorąca zalewą zalewamy słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy 5-6 minut w gorącej wodzie . Pierwszej próby smaku , możemy dokonać po 14 dniach . Smacznego 😉

IMG_4450

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę”

  1. Witam.
    Wyprodukowałam te ogóreczki 2 tygodnie temu.
    Przed chwilą otworzyłam słoik i zrobiłam z nimi kanapki.
    Wyszły fantastyczne.
    Chociaż nie jestem miłośniczką curry w tym przepisie przyprawa ta mi nie przeszkadzała a nawet podkręcała smaczek.
    Fajny przepis, dziękuje i pozdrawiam.

  2. Takie właśnie robię, tyle tylko że bez cebuli i mniej octu. Zainspirował mnie widok słoików w supermarkecie a że lubię curry dodałam od siebie. A tu proszę podobny przepis. Są tak dobre do kanapek że uchował sie tylko jeden słoik (na święta). 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *