Pałki kurczaka pieczone w ketchupie i majonezie
Pałki z kurczaka , czy to w ketchupie i majonezie , czy nie , zawsze smakują , nawet jeśli są przyrządzone klasycznie , czyli po prostu smażone . Tym razem z lenistwa postanowiłam zrobić coś co wykona się samo bez mojego, większego udziału , gdyż jakoś nie mam dziś weny na kucharzenie 😉 Mięso wyszło soczyste i naprawdę smaczne z pyszną skórką , no i zniknęło w tempie ekspresowym 😉 Prosty sposób na dobry obiad , a do tego nie trzeba się gimnastykować i godzinami sterczeć w kuchni przy garach . Pałki podane w towarzystwie frytek lub zapiekanki ziemniaczanej i surówki zachwycą każdego . Polecam 😉
Składniki :
- 4 pałki z kurczaka
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej ,mielonej
- sól do smaku
Pałki płukamy , oczyszczamy i wkładamy do miski . Dodajemy sól, majonez , ketchup , czosnek i paprykę – mieszamy wszystko dokładnie rękami , tak żeby pałki całkowicie pokryły się marynatą . Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Po tym czasie układamy pałki z kurczaka na blaszce do pieczenia i polewamy resztą marynaty z miski . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C , około 40-50 minut , kontrolując czy się nie przypala i w razie potrzeby lekko osłaniając wierzch folią aluminiową . Polecam , to naprawdę dobra i nie skomplikowana potrawa 😉
Wygląda smakowicie 🙂
Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))