Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory
Papryka marynowana z czosnkiem to absolutny hit tegorocznych przetworów .. Wiadomo u nas w rodzinie czosnek rządzi . Bez niego trudno się nam obejść , taka rodzinka Van Helsing 😉 Biorąc pod uwagę ilość w jakiej go spożywamy ,spokojnie możemy uchodzić za pogromców wampirów… Szczególnie po grillu , na którym zawsze musi być sosik czosnkowy domowej roboty , wystarczy jedno dobre chuchnięcie , a każdy wampir się przekręci … i nie tylko wampir 😉 Dlatego po grillu nigdzie z domu się nie ruszamy ,żeby nie spowodować niepokoju społecznego , stojąc w kolejce i parując oparami czosnku 😉 Tak czy siak , papryka aż tak mocno czosnkowa nie jest , oddech po niej jest nietoksyczny ale smak ma bajeczny , dużo lepszy niż zwykła maryniucha 😉
składniki :
- 3 kg czerwonej , mocno dojrzałej papryki grubościennej
- 3 główki czosnku , duże
- biała gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- olej słonecznikowy
- sól
zalewa :
- 2,5 l wody
- 3 szklanki octu 10 % spirytusowego
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych . Kroimy w dowolne kawałki . Lekko solimy , mieszamy i ostawiamy na noc ,żeby zmiękła . Odcedzamy paprykę od soku , który puściła . Sok przelewamy do garnka przeznaczonego na zalewę . Drugiego dnia układamy paprykę w słoikach , dodając do każdego pokrojony w plasterki czosnek . Tak żeby poprzekładać czosnkiem, plastry papryki . Wsypujemy po kilka ziaren ziela angielskiego ( 3-4 ) i po płaskiej łyżeczce pieprzu ziarnistego .
Na koniec dodajemy sporo białej gorczycy , tak około 1 łyżeczki na słoik 0,5 l oraz porządną łyżkę oleju słonecznikowego ( jedna na każdy słoik ) . Składniki na zalewę wlewamy do garnka z sokiem z puszczonym przez paprykę , doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy słoiki z papryką . Zakręcamy . Pasteryzujemy drugiego dnia przez około 30 minut od zagotowania . Pierwszy test smaku warto wykonać dopiero po upływie miesiąca , wtedy smaki się już przegryzą . Smacznego !