Pieczeń z łopatki w sosie własnym
Pieczeń z łopatki to idealny pomysł na niedzielny obiad. Wiem dzisiaj sobota, a ja tu przynudzam o niedzieli 😉 Jednak, jak by nie patrzeć w niedzielę, pomysł na niedzielny obiad to już nieco późno.. Musztarda po obiedzie 😉 Wracając do pieczeni z łopatki to muszę Ci powiedzieć, że jest ona banalnie prosta lecz smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis, bo jakoś nie bardzo jest o czym się rozpisywać w tym temacie.. 😉
składniki dla około 5 osób:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej oddtłuszczonej ( ideałem jest wycięta w „kulkę”)
- 4 łyżki maggi
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta cynamonu (dosłownie taka na czubeczku noża 😉 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz czarny do smaku
- 1,5 szklanki wody
- mały kawałek wędzonej słoniny (możesz zastąpić tłustym, wędzonym boczkiem)
- 1 mała cebula
Mięso przemyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Do brytfanki wsyp posiekaną słoninę (lub boczek) i cebulę. Maggi, cukier, cynamon, kolendrę, czosnek, sól i pieprz wymieszaj razem. Mieszanką natrzyj mięso dokładnie ze wszystkich stron. Ułóż je następnie w brytfance na siekanej słoninie. Wstaw do rozgrzanego do 200C. Piecz do momentu aż mięso pięknie się przyrumieni. Następnie zmniejsz temperaturę do 170C, podlej 1,5 szklanki wody i nakryj pokrywką.
Piecz dalej około 2 godzin. Kontroluj żeby woda nie odparowała zanadto bo nie będzie sosu 😉 W razie potrzeby dolej. Po tym czasie zdejmij ponownie pokrywkę, podkręć temperaturę do 200C. Pozwól aby łopatka podpiekła się ponownie. Na koniec wyjmij mięso i odłóż na deskę na kilka minut, żeby odpoczęło przed krojeniem. Sos przecedź przez sitko i zagęść wodą z mąką ziemniaczaną do lubianej konsystencji. Pieczeń z łopatki gotowa 😉 Wystarczy pokroić, polać sosem i serwować na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami 😉 Smacznego!
Ten przepis można zdecydowanie wykorzystać na niejeden niedzielny obiad – klasyk, który przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. 🙂