Pieczone skrzydełka na codzienny sposób
Pieczone skrzydełka z kurczaka lubią wszyscy , obojętnie jak przyrządzone . Te akurat są klasyczne , czyli bez szału ale za to pod gust dzieci . Pasują do wszystkiego i na każda okazję , są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych . Po prostu masz dwie rączki … to kombinuj , a na pewno wyjdzie smacznie 😉
Składniki na 4 osoby :
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- sól ( 1 łyżeczka ) , pieprz do smaku ( 1/2 łyżeczki )
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek oleju
Olej wlewamy do miseczki , dodajemy do niego wszystkie przyprawy ,sól, cukier i mieszamy dokładnie ,aż składniki się połączą w marynatę . Skrzydełka płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy lotki ( to ta szpiczasta pozbawiona mięsa końcówka ) , żeby podczas pieczenia się nie przypalały .
Skrzydełka przekładamy do miski i zalewamy marynata -mieszamy rękami , dokładnie rozprowadzając marynatę po wszystkich kawałkach. Odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , pieczemy w rozgrzanym do 160 C piekarniku ( skrzydełka wsuwamy do gorącego piekarnika , wtedy się nie wysuszą ) . Czas pieczenia to około 25-30 minut trzeba obserwować , jak nabiorą złotego pieczonego koloru , to znaczy że są gotowe 😉 Podajemy z tym z czym lubimy , z dipami lub warzywami – doskonałe także do frytek lub do kufla piwa 😉 Smacznego .