Pieczone udko z sezamem, pomysł na prosty obiad
Pyszne, proste i szybkie pieczone udko z sezamem to naprawdę dobry pomysł na obiad. Szczególnie jeśli nie chce Ci się stać przy garach cały dzień. Wiadomo brzucha nie oszukasz, jest uparty w swym dążeniu do zapełniania pustki. Przygotowanie to zaledwie kilka minut, najdłuższą czynnością jest pieczenie. Za to wykona je za nas piekarnik, sam bez nadzoru.. 😉
składniki na 4 osoby:
- 4 udka tak zwane L, lub inna część kurczaka którą masz pod ręką 😉
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej papryki ( lub chili jeśli lubisz ostro 😉 )
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 kieliszek whisky lub wódki (50 ml)
- 2 łyżeczki sezamu
- sól do smaku ( ostrożnie gdyż sos sojowy też potrafi być słony )
Mięso oczyść z wszelakich nieapetycznych i zbędnych rzeczy 😉 Ponacinaj w poprzek żeby marynata mogła lepiej wniknąć w udka. Wymieszaj w miseczce pozostałe składniki z listy, oprócz sezamu. Pokryj uzyskaną marynatą mięso ze wszystkich stron. Odstaw na godzinę do lodówki lub jeszcze lepiej na całą noc. Po tym czasie ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, polej resztką marynaty, posyp sezamem.
Zapiekaj w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180 C (grzałka góra i dół), przez około 30 minut. W zasadzie im większe kawałki mięsa, tym dłuższy czas pieczenia. Uważaj żeby nie spalić skórki, gdyby zrobiła się zbyt ciemna okryj delikatnie wierzch folia do pieczenia. Serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami. Na zimno, doskonale nada się posiekany, serwowany w bułce z sałatą i cebulką 😉 Smacznego!
Następnym razem piekę z sezamem. Dzięki za pyszny pomysł. 🙂