Pieczone ziemniaki nadziewane jalapeńo i masłem
Ziemniaki z jalapeńo to nieco bardziej ognista wariacja , świetna jako przystawka obiadowa lub samodzielne danie . Pieczone na złocisty kolor w masełku są naprawdę pyszne i wcale nie tak ostre ,jeśli użyjemy średnio ostrej , suszonej zielonej papryki w płatkach . Można do nich podać jakiś łagodny dip np. serowy .
Składniki na 4 osoby :
Ziemniaki myjemy dokładnie pod bieżącą woda , nie obieramy , tylko nacinamy w poprzek ,raz za razem ( jak na zdjęciu ) . Powinny utworzyć wachlarzyk . Rozchylamy delikatnie nacięcia i wsypujemy płatki jalapeńo , Układamy na foli aluminiowej , posypujemy solą i czosnkiem , a w kilka nacięć wkładamy plasterki masła . Folię zamykamy i układamy na blaszce do pieczenia . Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut . Po tym czasie rozchylamy folię i ponownie zapiekamy , żeby zrumienić apetycznie wierzch ziemniaczków . Podajemy , wykładając na talerz i polewając masełkiem z przyprawami ,które zostało w folii , dobrym dodatkiem będzie dip lub tzatzyki , pyszne syte i przy okazji wegetariańskie . Smacznego 😉