Pierogi z farszem dyniowo – parmezanowym

Rate this post

Pierogi z farszem dyniowo – parmezanowym

Pierogi każdy zna i prawie każdy lubi 😉 Tradycyjne są nie do pokonania , ale od czasu do czasu , robię coś niesztampowego , tak żeby odkurzyć troszkę klasykę . Pierożki z tym farszem są w stylu włoskim , jest to połączenie polskich pierogów i farszu od ravioli , który świetnie się do nich nadaje . Lepi się je nieco ciężko , z uwagi na delikatne nadzienie , ale smak wynagradza ten trud 😉 Najlepsze z wody lub z kleksem kwaśnej śmietany .

Składniki :

ciasto :

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju
  • około 400 ml wrzątku

Farsz :

  • jedna dynia hokkaido  ( około 1,5 – 2 kg dyni o suchym miąższu )
  • 200 dg parmezanu
  • 2 cebule
  • sól do smaku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta pieprzu cayenne do smaku ( tyle ile zniosą Wasze kubki smakowe 😉 )
  • 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej

Dynię hokkaido , czyścimy z nasion , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ( 160 C ) do momentu aż będzie się rozpadać pod nakłuciem widelca . Studzimy , wyjmujemy łyżką miąższ , zostawiając skórkę ( bez niej farsz będzie gładszy ) , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę drobniutko i szklimy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor . Po przestudzeniu dodajemy do dyni , razem ze startym na drobniutkiej tarce , parmezanem . Mieszamy dosalając do smaku i dodając nieco pieprzu cayenne , gałkę i czosnek . Wstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał .

Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy 😉 Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku . Gotowe ciasto rozwałkowujemy , wycinamy krążki , napełniamy farszem i zlepiamy ,żeby się nie rozpadły . Wrzucamy na gotującą się wodę po kilka i wyjmujemy po 1-2 minutach od wypłynięcia . Smacznego 😉

 

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Pierogi z farszem dyniowo – parmezanowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *