Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych
Kto nie lubi stripsów , chyba nie ma takiej osoby na świecie , poza oczywiście weganami i wegetarianami 😉 Pikantne stripsy ,są jak się okazuje świetnym dodatkiem do serowego makaronu po amerykańsku . Fakt nie jest to jedzenie fit i nie polecam tak sobie dogadzać codziennie ale raz na jakiś czas , sama radość 😉 Bardzo proste w wykonaniu , dość szybkie , a na pewno wystarczająco smaczne ,żeby pokusić się o ich przygotowanie 😉
Składniki :
- 0,5 kg polędwiczek drobiowych
- 2 łyżki mielonego chilli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól do smaku
ciasto :
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kartoflanki
- woda gazowana
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
dodatkowo :
- mąka pszenna do obtaczania około 1 szklanki
- woreczek
Polędwiczki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy z solą , chilli i czosnkiem . Pozostawiamy na około godzinę lub na całą noc w lodówce . W osobnej misce łączymy ze sobą składniki z listy ciasto . Wody gazowanej dolewamy tyle ,żeby po wymieszaniu powstało gęste ciasto , podobne do naleśnikowego . Wkładamy do niego polędwiczki i dokładnie obtaczamy .
Do dość sporego woreczka , wsypujemy mąkę i wkładamy polędwiczki wcześniej zanurzone w cieście , zamykamy i energicznie potrząsamy żeby dokładnie się nią pokryły . Najlepiej robić to małymi partiami . Wyjmujemy je i smażymy na głębokim rozgrzanym oleju , do momentu aż będą złociste . Odsączamy chwilkę z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .Gotowe , świetnie smakują z makaronem serowym ale frytki też będą super 😉 Smacznego !