Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych

Rate this post

Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych

Kto nie lubi stripsów , chyba nie ma takiej osoby na świecie , poza oczywiście weganami i wegetarianami 😉 Pikantne stripsy ,są jak się okazuje świetnym dodatkiem do serowego makaronu po amerykańsku . Fakt nie jest to jedzenie fit i nie polecam tak sobie dogadzać codziennie ale raz na jakiś czas , sama radość 😉 Bardzo proste w wykonaniu , dość szybkie , a na pewno wystarczająco smaczne ,żeby pokusić się o ich przygotowanie 😉 

Składniki :
  • 0,5 kg polędwiczek drobiowych
  • 2 łyżki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
ciasto :
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kartoflanki
  • woda gazowana
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru
dodatkowo :
  • mąka pszenna do obtaczania około 1 szklanki
  • woreczek

Polędwiczki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , mieszamy z solą , chilli i czosnkiem . Pozostawiamy na około godzinę lub na całą noc w lodówce . W osobnej misce łączymy ze sobą składniki z listy ciasto . Wody gazowanej dolewamy tyle ,żeby po wymieszaniu powstało gęste ciasto , podobne do naleśnikowego . Wkładamy do niego polędwiczki i dokładnie obtaczamy .


Do dość sporego woreczka , wsypujemy mąkę i wkładamy polędwiczki wcześniej zanurzone w cieście  , zamykamy i energicznie potrząsamy żeby dokładnie się nią pokryły . Najlepiej robić to małymi partiami . Wyjmujemy je i smażymy na głębokim rozgrzanym oleju , do momentu aż będą złociste . Odsączamy chwilkę z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .Gotowe , świetnie smakują z makaronem serowym ale frytki też będą super 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *