Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup

3.5/5 - (11 votes)

Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup

Doskonały sos kanapkowy z cukinii , można by powiedzieć ketchup z cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania , to efekt przerósł oczekiwania , sos mimo znacznej ilości octu w przepisie , nie ma octowego smaku , którego ja osobiście nie znoszę . Wychodzi pyszny-taki akurat  ,wręcz obłędny , a moi chłopcy stwierdzili ,że to ketchup doskonały . Zwał jak zwał , dla jednych sos , dla innych ketchup , najważniejsze ,że robi furorę . No i przy okazji jest gdzie zagospodarować nadmiar cukinii .

pikantny sos kanapkowy z cukinii

Składniki :

  • 2 średniej wielkości cukinie ( takie bardziej duże niż małe )
  • 4 cebule – też średnie
  • 4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym 😉 )
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki chilli ( można zmniejszyć ilość )
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

IMG_8093



Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Cebulę także obrać i poszatkować lub drobniutko pokroić . Wymieszać razem z cukinią i dwiema łyżkami soli . Zostawić na noc , żeby puściła dużo soku i zmiękła . Drugiego dnia ,zlać sok , który się zebrał i przełożyć do garnka ( takiego , który nie przypala ) , nie odciskać zbyt mocno , bo sucha masa warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40  minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę .

IMG_8095

Następnie dodajemy koncentrat , cukier , chilli , paprykę , pieprz i ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się nie przypalił . Rozlewamy do słoiczków – mi wyszło 11 sztuk , małych po koncentracie . Układamy dnem do góry . Po wystudzeniu pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Gotowe . Naprawdę zachęcam , sosik jest doskonały – smacznego 😉

IMG_8096

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Pikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup”

  1. Jest dobry , ale ja zmieniłam proporcje i ten jest rewelacyjny
    -1,5 kg cukinii
    -0,5 kg cebuli
    -2 szklanki cukru
    -1 szklanka octu 10%
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1,5 łyżeczki papryki ostrej/wersja słodsza-1 łyżeczka/
    – 1,5 łyżeczki pieprzu j/wersja słodsza-1 łyżeczka/
    -500 g koncentratu pomidorowego
    – garść soli (podzielić na pół-ciut więcej dać do cebuli
    druga część do cukinii/
    POLECAM!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *